Binnenland

AIVD diep geschokt over lekken staatsgeheim

De AIVD is diep geschokt door het lekken van staatsgeheime informatie aan De Telegraaf. Volgens AIVD-directeur Gerard Bouman is dit het ernstigste incident in de 64-jarige geschiedenis van de inlichtingendienst. „Dit raakt ons in ons hart.”

Binnenlandredactie
19 June 2009 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 08:10
DEN HAAG - AIVD-directeur Bouman. Foto ANP
DEN HAAG - AIVD-directeur Bouman. Foto ANP

De rijksrecherche heeft donderdag een medewerkster en een oud-medewerker van de AIVD gearresteerd op verdenking van het lekken van staatsgeheime informatie. Bij de huiszoekingen die volgden, werden zowel in de woning van de AIVD-medewerkster als in die van een Telegraaf-journaliste vermoedelijk geheime AIVD-documenten gevonden.Onbevoegden mogen geen staatsgeheimen in huis hebben liggen. Op het bezit hiervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar. Ook het publiceren van staatsgeheimen is strafbaar. Daar staat een maximale celstraf van vijftien jaar op.

AIVD-directeur Bouman is „geschrokken” van het incident. „Dit is zo versluierd gebeurd, zo systematisch, dit raakt de kern van deze dienst. Veel erger dan dit kan niet”, zei hij donderdag tegenover de NOS. Ook het AIVD-personeel is „aangeslagen.”

Politie en justitie vermoeden dat de twee aangehouden verdachten de afgelopen maanden tot twee keer toe geheime informatie aan de journaliste hebben gegeven. Dat leidde tot twee publicaties: het artikel ”AIVD faalde rond Irak” van 28 maart en het artikel ”Dalai lama bedreigd” op 4 juni.

In het eerste artikel stond dat de AIVD in de aanloop naar de oorlog tegen Irak het kabinet op het verkeerde been had gezet. In het tweede artikel werd gemeld dat de beveiliging van de dalai lama flink was opgeschroefd, nadat hij in Nederland was aangekomen voor een driedaags bezoek.

De twee verdachten kwamen in beeld bij een intern onderzoek van de inlichtingendienst na publicatie van het eerste artikel. De AIVD heeft het lek naar De Telegraaf weten te vinden via de geheime conceptnotitie die aan de verslaggeefster is getoond.

De journalistiek reageert furieus op de inval bij de journaliste. „Opnieuw wordt een journalist in de persoonlijke levenssfeer ernstig geraakt in een poging een lek van de AIVD te achterhalen”, stelt Telegraafhoofdredacteur Sjuul Paradijs.

De krant bereidt een klacht tegen de AIVD en het OM voor. „Het binnenvallen in het privédomein van een journalist is een buitenproportioneel en ontoelaatbaar middel.” Paradijs ziet hierin een aanslag op de persvrijheid.

Ook journalistenvereniging NVJ en het Nederlandse Genootschap van Hoofdredacteuren zijn zeer ontstemd.

„Het is ongehoord in een democratie dat een journaliste die gewoon haar werk doet, in haar eigen huis wordt overvallen door de overheid”, meent voorzitter Arendo Joustra.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer