Van Johnny via Elvis naar Marco
Popmuziek is, als afkorting van populaire muziek, een verzamelnaam voor tal van muziekstijlen. Centraal kenmerk is dat het gaat om breed toegankelijke amusementsmuziek.
Populaire muziek is van alle tijden. Al in de middeleeuwen en de renaissance zijn er deuntjes die iedereen kent. Met de uitvinding van de radio en de grammofoonspeler, eind 19e eeuw, wordt het mogelijk muziek vast te leggen en te verspreiden.Pas na de Tweede Wereldoorlog is er in Nederland sprake van popmuziek, als binnen de populaire muziek een aparte muziekcultuur voor jongeren ontstaat en jongeren zelf grammofoonplaten gaan kopen. In de loop van de jaren zal de aanduiding ”popmuziek” sterk verwant raken aan termen als jeugdcultuur, massacultuur en commercie. Qua muziekinstrumenten wordt er bij popmuziek vooral gewerkt met elektrische gitaar, basgitaar, drums en synthesizer.
Idool
Halverwege de jaren 50 is in Nederland het zogenaamde levenslied populair, met zangers als Johnny Jordaan, de Zangeres Zonder Naam en De Straatzangers. In die tijd is ook de invloed uit Amerika groot. Genres als country-and-western en boogiewoogie waaien over, gevolgd door rock-’n-roll. De eerste Nederlandse rockplaat (1960) is ”Kom van dat dak af” van Peter en zijn Rockets.
Wereldwijd ontstaat in de jaren 50 het fenomeen popidool, vooral door het optreden van de Amerikaanse zanger Elvis Presley. Jongeren gaan zich spiegelen aan een popmuzikant.
In de jaren 60 maakt de popmuziek een snelle ontwikkeling door als gevolg van de opmars van The Beatles en de opkomst van de zeezender Radio Veronica. In Nederland zijn ook de liedjes van zangers als Boudewijn de Groot en Joop Visser populair.
Vanuit de rockmuziek ontwikkelen zich in de jaren 70 varianten zoals hardrock en punk. In Nederland vinden de eerste popfestivals plaats: Kralingen en Pinkpop. Velen laven zich in die jaren aan de zogenaamde palingpop en de smartlappen van zangers als Heintje en Vader Abraham.
In de jaren 80 is er sprake van de zogenaamde new wavestijl met donkere en meeslepende muziek. Vanuit de hardrock ontwikkelt zich de ruige heavy metalmuziek. Ook ontstaan aan het eind van de jaren 80 typische dansmuziekstijlen als house en acid, met een zware technobeat en een enorm volume.
Bekende artiesten zijn Michael Jackson en Madonna. Ook André Hazes met zijn levensliederen gooit hoge ogen.
Hitparade
In de jaren 90 neemt de dansmuziekstijl house een grote vlucht, met als echte Hollandse variant de gabberhouse. Bekende dance-dj’s zijn DJ Tiësto en Armin van Buuren. Daarnaast is er een wijd scala aan hitparadepop, met namen als The Spice Girls, Britney Spears en Eminem.
De introductie van commerciële radio en televisie zorgt ervoor dat er meer ruimte komt voor muziek van artiesten als René Froger en Frans Bauer. Het Nederlandstalige lied van zangers als Marco Borsato en Guus Meeuwis profiteert van de tv-programma’s van Paul de Leeuw. Na 2000 spelen tv-programma’s als Star Academy en Idols en dancefestivals als Sensation en Dance Valley een belangrijke rol in de popwereld.
Vanaf de jaren 80 raken videoclips in een stroomversnelling, onder meer door de televisienetwerken MTV en TMF, waarmee zangers hun nieuwe nummers promoten. Sinds jaar en dag kent Nederland hitlijsten, bijvoorbeeld de Top 40, die wekelijks een overzicht geven van de populairste nummers.