Regeringsleiders voor herbenoeming Barroso
De regeringsleiders van de 27 EU–landen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag hun steun gegeven aan de kandidatuur van José Manuel Barroso voor herbenoeming als voorzitter van de Europese Commissie.
De nominatie van Barroso kreeg duidelijke en unanieme steun, zei premier Fischer van huidig EU–voorzitter Tsjechië. Hij noemde hem „een sterke persoonlijkheid die goed communiceert".Volgens premier Balkenende hebben de EU–leiders alleen een politiek besluit genomen. De formele benoeming volgt na 9 juli. Op die datum besluit het Europees parlement wanneer het zal stemmen over de nieuwe commissievoorzitter.
Goedkeuring van het parlement is vereist, maar de Portugees kan tot dusver alleen zeker zijn van steun van zijn geestverwante centrumrechtse EVP, waartoe ook het CDA behoort, net als de meeste EU–leiders. De socialisten, groenen en een deel van de liberalen in het parlement voelen niets voor een herbenoeming.
Balkenende sprak de hoop uit dat het parlement volgende maand nog stemt over een nieuw mandaat voor Barroso. Uitstel tot september, zoals een deel van het parlement bepleit, zou hij een slechte zaak vinden. Balkenende onderstreepte dat de EU snel een nieuwe commissievoorzitter nodig heeft om de problemen in Europa op economisch en milieugebied aan te pakken.
De 53–jarige Barroso leidt de Europese Commissie sinds 2004. Hij zei „extreem trots" te zijn over de unanieme steun. „Meer nog dan trots ben ik ontroerd. Door de indrukwekkende woorden van erkenning over het werk van de Europese Commissie, over het respect dat ik altijd heb getoond voor kleine en grote lidstaten, rijk of arm."
Volgens Balkenende moeten de EU–leiders vrijdag nog beslissen over verduidelijkingen voor Ierland over het nieuwe EU–verdrag. De Ieren, die dit verdrageerder afwezen, houden in het najaar een nieuw referendum. Ze willen garanties dat de EU zich niet met nationale aangelegenheden op bijvoorbeeld fiscaal of ethisch vlak bemoeit.
De EU–leiders willen die garanties wel geven, maar het nieuwe document moet niet leiden tot oponthoud bij de ratificatie van het nieuwe EU–verdrag, zei Balkenende.
Ook over meer Europees toezicht op de banken moeten de EU–leiders vrijdag nog besluiten. De Britten liggen hier dwars.