Binnenland

Betogers: Weg met islamitisch regime

„Weg met het islamitisch regime!” Tientallen Iraanse Nederlanders demonstreerden donderdagmiddag in Amsterdam tegen het bewind in Iran. „Een Holocaustontkenner als Ahmadinejad kan toch geen president zijn?”

Van onze verslaggever
18 June 2009 17:29Gewijzigd op 14 November 2020 08:10

„Weg met de dictator!” klinkt het woensdagmiddag op de Dam in Amsterdam. “Dit is een historische dag!”Enkele tientallen Iraniërs (waaronder communisten) zijn naar het stadscentrum gekomen om steun te betuigen aan de honderdduizenden landgenoten in Iran.

Die demonstreren al dagen lang tegen de vorige week verkozen conservatieve president Ahmadinejad. Die zou op frauduleuze manier aan zijn stemmen zijn gekomen.

„Waar is mijn stem?” luidt de aanklacht op een groen bordje op de Dam. Op posters is een kruis door het hoofd van de Ahmadinejad gehaald.

Een demonstrant toont een bloedige kleurenafbeelding van een protest in Teheran: Een gewonde jongeman wordt door andere protesterende Iraniërs gedragen.

„De Iraanse regering bestaat uit terroristen”, zegt de 32-jarige Iraanse vrouw Hamideh Shadanpoor uit Amsterdam, pakje sigaretten in de hand, verontwaardigd. „Ze maken mensen dood of stoppen ze jarenlang in de gevangenis.” Als meisje voelde zich ze zich Iran niet thuis. „Er is geen vrijheid. Ik mocht niet zelf mijn kleren kiezen.” Het stoort de vrouw dat de machthebbers door olie verdiend geld doneren aan moslims in bijvoorbeeld Libanon en onder de Palestijnen.

Diverse demonstranten beseffen dat de belangrijkse opponent van Ahmadinejad, oppositieleider Musavi, ook wel degelijk bloed aan zijn handen heeft. „Musavi is ook verantwoordelijk voor executies in het verleden. Hij is ook niet 100 procent goed, maar wel beter dan Ahmadinejad. Dat is een dwaas”, zegt Ali Sheikh Mughaddus (58).

Ook zijn zoon Reza (17) moet niks hebben van de huidige president Ahmadinejad. „Die man zegt dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden. Hoe kan zo iemand president van een land zijn?” Dat christenen in Iran worden onderdrukt, noemt Reza “belachelijk. Iedereen moet vrijheid van meningsuiting hebben.”

Filmpjes op Youtube, beelden op televisie: rechtenstudent Amir Dezfouli (25, spijkerbroek, wit vest, zwart T-shirt) uit Amsterdam volgt het nieuws over het ongekende oproer in Iran op de voet. Verontwaardigd: „In Iran worden demonstranten doodgeschoten. Onmenselijk! Als ik die filmpjes zie, ontplof ik bijna van woede. Een jongen werd doodgeslagen waar zijn ouders bij stonden. Ik voel me Iranees. In Nederland worden we al boos als iemand een bal tegen een hond schopt. In Iran worden mensen doodgeschoten alsof ze lucht zijn. En dan met steun van Ahmadinejad.”

Dezfouli is ervan overtuigd dat het regime zelf onlusten ensceneert, om zo een „smoes te hebben om mensen in elkaar te kunnen slaan”. Hij zegt dat er op internet filmpjes circuleren waarop te zien is dat veiligheidsdiensten zélf dingen kapot slaan.

De kritiek van het Iraanse regime dat onder meer Amerika de demonstranten opstookt, is aan de rechtenstudent niet besteed. „Onzin. Obama heeft juist gezegd dat Amerika zich niet bemoeit met binnenlandse kwesties in Iran.”

De betogers op de Dam keren zich vooral tegen het islamitische bewind in Iran, zegt Bahman Khani (45) uit Eindhoven, een van de organisatoren van de demonstratie op de Dam. „Het regime in Iran kent al dertig jaar, sinds de revolutie in 1979 geen vrijheid van godsdienst, geen recht op demonstratie, maar wel dictatuur en censuur. De machthebbers zijn vijandig tegen vrouwen die niet gesluierd over straat gaan. Er vinden stenigingen plaats. Homojongeren worden opgehangen. Als mensen zich niet houden aan de voorschriften tijdens de ramadan, krijgen ze op straat zweepslagen.”

Helpt het massale protest tegen het islamitische bewind in Iran, tegen bijvoorbeeld de machtigste geestelijke Khamenei? Of zal de opstand na verloop van tijd in de kiem worden gesmoord? “Ik denk dat de protesten effect hebben.”, zegt Khani. „Mensen gaan dag en nacht door. Steun van Iraniërs uit het buitenland is belangrijk. Zo hebben demonstranten brand gesticht in het Iraanse consulaat in Frankfurt.”

De 17-jarige Reza Sheikh Mughaddus: “Als alle mensen gezamenlijk blijven protesteren, zal het voor het regime steeds moeilijker zijn deze opstand in de kiem te smoren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer