Economie

Beperkt maar bevlogen

Wilfred Verlaan (40) is assistent-filiaalmanager bij Bouwmaat Zichtenburg in Den Haag, de groothandel in bouwmaterialen waar Shurion werkt. Er komen geen particulieren, maar mensen van bouwbedrijven, die doorgaans grotere hoeveelheden tegelijk inslaan.

Redactie economie
18 June 2009 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 08:09

„In het verleden kregen we nogal eens aanvragen van scholen voor stageplekken. Op enig moment kwam er een vraag voor begeleid werken, van een bedrijf dat vergelijkbaar is met Jobstap, de stichting die collega Shurion bijstaat. Inmiddels zijn bij ons al twee mensen in dienst via zo’n kanaal en een derde is in opleiding.”Eerlijk is eerlijk: mislukken doet zo’n traject ook wel eens, maar tot nu toe zijn de resultaten boven verwachting, zegt Verlaan. „Alles draait om samenwerking en vertrouwen. Het gedrag van de mensen moet kloppen, ze moeten binnen het team passen en de klant moet er geen last van krijgen.”

Bouwmaat Zichtenburg telt ruim twintig medewerkers, inclusief G-krachten. „We voelen het als onze sociale plicht om deze mensen de kans te geven een normale baan te verwerven. Natuurlijk is de loondispensatie –werkgever betaalt 60 procent, overheid vult 40 aan– zeer welkom, maar onze insteek is niet om zo goedkoop mogelijke arbeidskrachten te werven.”


Vakbond CNV bestaat 100 jaar, en daarom wil de bond dit jaar 100 banen vinden voor 100 Wajongers. Klaas Pieter Derks, voorzitter van CNV Jongeren: „We proberen die banen te krijgen door middel van cao-afspraken en door individuele werkgevers te benaderen.

Verder lopen er vanaf 30 juni vier jongeren met een handicap mee met onze bestuurders. Die jongeren laten zien: hier zijn we, er is niets mis met onze karakters. Ons lichaam of onze psyche werkt niet mee, maar verder zijn we gewoon mensen. Die vier presenteren zich ook aan werkgevers.

Uit onderzoek is gebleken dat werkgevers wel huiverig staan tegenover Wajongers vanwege de crisis. Ze zeggen: Er is geen werk, of: Het is ons nu echt te duur om hen aan te nemen. Of: Het UWV is veel te bureaucratisch; wij kunnen die kostbare tijd beter besteden om ons bedrijf op de been te houden.

Wij denken dat werkgevers echt moeten anticiperen op de toekomst. Straks komt er weer een tekort aan arbeidskrachten. Daarnaast is er de maatschappelijke verplichting: problemen van jongeren met een beperking kun je niet over de schutting van de overheid deponeren en ze daar laten liggen. Dat Wajongers duur zijn, klopt niet; het is juist heel aantrekkelijk. En, ten slotte: UWV werkt hard aan een betere bereikbaarheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer