Politiek

Kritiek op Verhagens inzet voor christenen

PvdA, VVD en D66 zijn kritisch over het beleid dat de Nederlandse regering voert ten opzichte van christelijke minderheden wereldwijd.

Redactie politiek
17 June 2009 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 08:09
Minister Verhagen. Foto ANP
Minister Verhagen. Foto ANP

Dat blijkt uit een dinsdag gehouden Kamerdebat over het mensenrechtenbeleid van de regering.Kamerleden van de desbetreffende partijen verweten minister Verhagen van Buitenlandse Zaken dat hij te veel ingaat op Kamervragen van ChristenUnie en SGP over de positie van christenen.

PvdA’er Van Dam deed daar nog een schepje bovenop. Hij verweet de minister de vervolging van christenen meer prioriteit te geven dan diens inzet voor andere religieuze minderheden.

Verhagen reageerde furieus. Volgens de bewindsman kan hij niet anders dan verzoeken van de Kamer uitvoeren, en die Kamervragen gaan in veel gevallen in op de positie van christenen wereldwijd. „Vanuit socialistische of liberale hoek krijg ik nu eenmaal weinig vragen over discriminatie van religieuze minderheden.”

Richting zijn criticasters zei Verhagen dat godsdienstvrijheid een onbetwistbaar mensenrecht is. Godsdienstvrijheid mag echter nooit zo ver gaan dat een religieuze meerderheid de dienst kan uitmaken in een land. Discriminatie van vrouwen, homo’s en andere minderheden is dan ook per definitie in strijd met de rechten van de mens, zo vervolgde de minister.

„Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”, is voor Verhagen uitgangspunt in zijn mensenrechten­beleid. De bewindsman erkende dat zijn persoonlijke visie op de samenleving daarin een rol speelt.

Voor het totale mensenrechtenbeleid van de regering was er Kamerbreed waardering. Het beleid van Verhagen zou „politieker, scherper en idealistischer” zijn dan onder zijn voorganger Bot.

Op Kamervragen van de ChristenUnie erkende Verhagen dat de positie van christenen in Eritrea „zorgwekkend” is. Op verzoek van Nederland zijn indicatoren opgesteld om toe te zien op het handhaven van de rechten van religieuze minderheden.

Verhagen erkende dat in de Indiase deelstaat Orissa sprake is van actieve christenvervolging. Tevens zou de positie van Iraakse christenen in de vlakte van Ninevé onder druk staan. De bewindsman heeft 6 miljoen euro toegezegd om de ontheemden in deze regio te voorzien van humanitaire hulp.

Verhagen heeft er bij zijn collega van Kazachstan op aangedrongen de religiewet te herzien. De huidige constitutie zou godsdienstvrijheid garanderen, maar neemt daar in de praktijk een loopje mee. Verhagen zal Kazachstan kritisch volgen, mede omdat de voormalige Sovjet­republiek in 2010 een jaar lang voorzitter is van de OVSE.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer