Economie

Brinkhorst vraagt acceptatie mkz-test

Minister Brinkhorst (Landbouw) dringt er bij de Europese Unie op aan nieuwe tests te accepteren die onderscheid aanbrengen tussen vee dat het mkz-virus draagt en vee dat een vaccin heeft toegediend gekregen. Het op grote schaal ruimen van gezonde dieren tijdens een mond- en klauwzeeruitbraak hoeft dan niet meer.

Van onze redactie economie
13 December 2001 15:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

Tot dusver worden alle beesten in de buurt van een besmettingshaard gedood, om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Tegen die benadering rees eerder dit jaar echter onder de bevolking in onder andere Nederland veel verzet, waarbij tegenstanders zowel economische als ethische argumenten hanteerden.

Wetenschappers en politici uit de hele wereld zijn in Brussel bijeen voor een tweedaagse conferentie waarop zij zich buigen over de vraag welke aanpak de voorkeur verdient bij de bestrijding van mkz. Er klinken geen pleidooien voor een algemene, preventieve vaccinatie. Het toepassen van zo’n beleid stuit op problemen omdat er vele soorten van het gevreesde virus zijn.

De Europese Commissie volgt tot nu toe de lijn van ruimingen en noodvaccinaties, waarbij de in dat kader via een spuitje beschermde koeien, varkens en schapen later alsnog worden omgebracht. Dit laatste kan achterwege blijven als er een betrouwbare onderzoeksmethode beschikbaar is die het verschil tussen besmette en ingeënte dieren aangeeft. Brinkhorst zou zo’n koerswijziging naar zijn zeggen een eerste stap vinden op weg naar een diervriendelijker Europa. In Boxmeer vervaardigt Akzo-dochter Intervet een geschikte test. Het bedrijf verkoopt die reeds aan enkele landen buiten de Unie.

De Britse minister Beckett heeft bedenkingen tegen vaccinatie. Zij brengt naar voren dat consumenten liever geen voedsel eten dat het desbetreffende middel en de in reactie daarop gevormde antistoffen bevat, ook al kleven daaraan geen risico’s. Voorzitter Doornbos van landbouworganisatie LTO-Nederland vreest eveneens dat er weinig animo zal zijn om zulk vlees te kopen. „Zeker als er overschotten bestaan, laten handelaren het liggen”, verklaart hij.

Directeur-generaal Diouf van de Wereldvoedselorganisatie FAO noemt het daarentegen verbijsterend dat Europa gezond eten vernietigt. „Ontwikkelingslanden kunnen dat niet begrijpen”, hield hij zijn gehoor in Brussel voor.

Bio-industrie
Europees commissaris Byrne (Gezondheid en Consumentenbescherming) ziet geen reden om de intensieve veehouderij aan banden te leggen. Volgens hem is mkz geen gevolg van de bio-industrie. Hij wijst erop dat thans juist gebieden met weinig vee, zoals in Turkije, kampen met de ziekte. Wel wil hij dat er een betere controle kom op de import van riskante producten en een waterdichte registratie die waarborgt dat besmette beesten snel zijn op te sporen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer