Schoenen poetsen in Amersfoort
De stad Amersfoort viert deze maanden zijn 750-jarig bestaan. De hervormde Sint-Joriskerk draagt „op geheel eigen wijze” een steentje bij aan de festiviteiten en biedt zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur passanten in het centrum een gratis schoenpoetsbeurt aan. „Omdat de ultieme uiting van dienstbaarheid –elkaar de voeten wassen, naar het voorbeeld van Jezus– op praktische bezwaren stuit, wordt een variant aangeboden met dezelfde strekking: schoenen poetsen.”
De ludieke actie gaat gepaard met een uitnodiging om het interieur van de ‘Joris’ (die nog ouder is dan 750 jaar) te bekijken. Bezoekers kunnen het stiltecentrum opzoeken of genieten van het kinderkoor en de orgelmuziek. Omdat vroeger de chirurgijn een werkkamer had in het kerkgebouw, is zijn vertrek opnieuw ingericht, en kunnen bezoekers langskomen voor een gratis consult. Verder liggen doopboeken open, zodat mensen die in de Sint-Joriskerk zijn gedoopt hun eigen naam kunnen opzoeken.Zondagmorgen om 9.30 uur houdt ds. G. D. Kamphuis, predikant van de gemeente, een „laagdrempelige” dienst in het kader van het 750-jarig bestaan van de stad.
Los van het 750-jarig bestaan van Amersfoort exposeert kunstenares Anneke Kaai in de Sint-Joriskerk van 24 juni tot 12 september dertig portretten van Bijbelse vrouwen. De expositie ”Iesjah, portret van een Bijbelse vrouw” is een vervolg op een reeks portretten die in 2007 in de kerk was te zien. De kerk is open van maandag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, rouw- en trouwdiensten uitgezonderd. Anneke Kaai is zelf aanwezig op 25 juli, 15 augustus en 12 september. Zie ook annekekaai.nl.
Cgk Hillegom maakt doorstart
HILLEGOM – De christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Hillegom zal op termijn waarschijnlijk een „doorstart” maken als ”zendingsgemeente.” „Dat kan overigens nog wel een jaar of twee duren”, zegt kerkelijk werker M. C. van Delft.
Van Delft werd in 2004 aangesteld als missionair werker in Hillegom. De steeds kleiner wordende gemeente begon het jaar daarop met het beleggen van laagdrempelige ontmoetingsdiensten, „om op die manier het evangelie bekend te maken bij de inwoners van het zeer ontkerkelijkte dorp”, aldus destijds het verslag van de classis Haarlem in het CGK-orgaan De Wekker. Deze diensten worden, onder de naam Open Hof, om de veertien dagen gehouden in een zaal van kerkgebouw De Hoeksteen van de plaatselijke protestantse gemeente in wording.
„En na vijf jaar lijkt er wat te ontstaan”, zegt Van Delft, die toestemming heeft gekregen om in de Open Hofdiensten een „stichtelijk woord” te spreken. Op dit moment komen er „ergens tussen de zestig en de zeventig” mensen naar de Open Hofdiensten, „onder wie ook mensen die God niet kennen, of helemaal van Hem waren vervreemd.” De diensten in de moedergemeente worden ’s zondags nog door „tussen de dertig en de veertig” mensen bezocht.
Zoals het er nu uitziet, zal de Open Hof op termijn de oorspronkelijke cgk voortzetten, aldus de kerkelijk werker. „We zijn het oude kerkje inmiddels aan het opknappen, ook om het geschikt te maken voor de Open Hofdiensten. We willen toe naar wekelijkse in plaats van tweewekelijkse diensten. Dat bleek in De Hoeksteen niet mogelijk. De bedoeling is nu om de, laat ik zeggen, oude en nieuwe gemeente te integreren. Waarbij we nadrukkelijk vast wil houden aan de ingezette koers. We willen een naar buiten gerichte gemeente zijn, wat zich bijvoorbeeld vertaalt in eigentijdse taal en vormen.”
Een aantal, vooral oudere, leden van de moedergemeente slaan het proces „met pijn in het hart gade”, weet Van Delft. „Zelf denk ik dat we geen keus hebben.”
Om zendingsgemeente te worden, dient volgens de CGK-kerkorde aan een aantal voorwaarden te zijn voldaan. Wordt de Hillegomse cgk dat, dan is het mogelijk dat Van Delft de status van evangelist naar artikel 4 KO krijgt. „Zoals Dick van den Boogaart dat in Haarlem is. Maar ik verwacht dat het nog wel twee jaar duurt voordat het echt zover is.”
De christelijke gereformeerde kerk te Hillegom werd op 17 april 1921 geïnstitueerd. De gemeente is sinds 2001 vacant. Op dit moment telt ze 58 belijdende leden en 46 doopleden.
Nieuwbouw hhg Nijkerk
NIJKERK – De hersteld hervormde gemeente te Nijkerk laat een eigen kerk bouwen aan de Henri Nouwenstraat. Ouderling-kerkvoogd A. de Vries hoopt dat de gemeente de nieuwe kerk rond de jaarwisseling in gebruik kan nemen, zo laat hij weten. De kerk is een ontwerp van architect Born uit Middelharnis en wordt gerealiseerd door Slingerland Bouw uit Nijkerk.
De nieuwe kerk, rechthoekig van vorm en met een traditioneel zadeldak, krijgt naast de kerkzaal met een capaciteit van 240 zitplaatsen de beschikking over twee zalen: een op de begane grond en een grote zaal op de eerste verdieping. De grote zaal is door middel van een schuifwand als galerij bij de kerk te betrekken. Het aantal zitplaatsen in de kerk neemt hierdoor met ongeveer 50 toe. De bovenzaal is ook via een lift bereikbaar.
Op de begane grond krijgt de kerk verder een keuken, een consistorie en een ruimte voor de koster. Ook de toiletgroepen, inclusief een mindervalidentoilet, zijn gesitueerd op de benedenverdieping. De kerk kost in totaal ruim 1,3 miljoen euro.
De hersteld hervormde gemeente te Nijkerk telt ongeveer 275 leden. De gemeente deelt haar predikant, ds. B. D. Bouman, met de gemeente in het naburige Zwartebroek-Terschuur. Op dit moment kerkt de Nijkerkse gemeente in het gebouw van het Groenhorst College aan de Luxoolseweg.
Vluchtelingenzondag
HARDERWIJK – Stichting Gave, die zich inzet voor het opbouwen en versterken van de relatie tussen kerk en vluchteling, organiseert zondag een vluchtelingengebedsdag.
Gave stimuleert plaatselijke kerken mee te doen aan het initiatief. De stichting heeft diverse materialen ontwikkeld, zoals folders, een powerpointpresentatie en gebedspunten. Deze kunnen worden gedownload van gave.nl. Ds. T. H. de Jong, regioteamleider van Gave en Nederlands gereformeerd predikant in Zwolle, heeft een preekschets gemaakt over 1 Petrus 2:1 tot 10. „God gaf in het Oude Testament het volk de opdracht goed te zijn voor de vreemdelingen in het land en hen lief te hebben als zichzelf. Zij waren immers ooit zelf vreemdelingen geweest in Egypte. Net als Israël in het Oude Testament zijn ook wij in zekere zin verwant aan de vreemdelingen in ons land, omdat ook wij onderweg zijn naar een nieuwe vaderland. Laten wij goed zijn voor de asielzoekers, omdat onze broeders en zusters elders moeten vluchten. Door daden van liefde en aandacht komen asielzoekers tot geloof.”
De vluchtelingengebedsdag is een initiatief van het platform Refugee Highway Partnership en wordt door organisaties uit diverse landen gedragen. Stichting Gave zorgt in Nederland voor de ondersteuning.
Ook past de themazondag bij de vluchtelingendag van de UNHCR, de instantie van de Verenigde Naties die de hulp aan vluchtelingen coördineert. Deze dag wordt jaarlijks gehouden op 20 juni.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.