Noord-Koreanen wijzen internationale bemiddeling af
Noord-Korea heeft zondag internationale bemiddeling in het conflict over nucleaire wapens met de Verenigde Staten van de hand gewezen. Noord-Koreaanse functionarissen zeiden tegen een Russische gezant dat Pyongyang en Washington het geschil zonder bemoeienis van derden moeten oplossen, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag.
Tijdens een banket met zijn Russische ambtgenoot Alexander Losjoekov verklaarde de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Kang Sok Ju dat de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor de crisis. Hij stelde dat het conflict daarom niet „geïnternationaliseerd” moet worden.
„Recente stappen zijn genomen om de grootste belangen van ons land te beschermen”, zei Kang. Hij verwees naar de Noord-Koreaanse beslissing een stilgelegde kerncentrale weer in gebruik te nemen, twee VN-waarnemers het land uit te zetten en zich terug te trekken uit het nucleaire non-proliferatieverdrag.
Losjoekov is in Pyongyang als speciale gezant van de Russische president, Vladimir Poetin. Rusland wil een akkoord bewerkstelligen waarin Noord-Korea veiligheidsgaranties en economische hulp krijgt als het zich weer gaat houden aan de afspraak met de VS uit 1994 dat het zijn kernprogramma bevriest. Ondanks het afwijzen van internationale bemiddeling door Noord-Korea, verwacht Losjoekov een reactie van Pyongyang op het Russische voorstel.
De toekomstige Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun zei zaterdag dat de Verenigde Staten vorige maand hebben overwogen een aanval uit te voeren op Noord-Korea. Volgens hem kwamen de VS echter uiteindelijk tot de conclusie dat het beter was een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict over het nucleaire programma van Pyongyang.
In een reactie op het bericht uit Zuid-Korea zei de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, voor televisiezender Fox News dat een aanval op Noord-Korea geen optie is voor president Bush. Verder zei hij dat als Noord-Korea er daadwerkelijk in slaagt nucleaire wapens te maken, het gevaar bestaat dat die worden verkocht aan de hoogste bieder. Rumsfeld zei dat hij vermoedt dat Noord-Korea al over „een of twee kernwapens beschikt.”
De VS-ambassadeur in Zuid-Korea, Thomas Hubbard, sprak zondag op het Zuid-Koreaanse televisiestation KBS op verzoenende toon ten opzichte van het regime in Pyongyang. Hubbard herhaalde het aanbod van de Verenigde Staten om Noord-Korea weer hulp te verlenen. „We zijn bereid een brede aanpak te bekijken, wat uiteindelijk ook enige economische samenwerking zou kunnen omvatten.”
VN-gezant Maurice Strong waarschuwde zaterdag bij terugkeer uit Pyongyang dat het verpauperde Noord-Korea aan de rand van een humanitaire crisis staat. In de Chinese hoofdstad Peking zei Strong dat 6 tot 8 miljoen Noord-Koreanen met een ernstig voedseltekort kampen. Hij stelde dat de donoren de Verenigde Naties niet voldoende geven om tijdens de nucleaire spanningen met de Verenigde Staten de hongeren te voeden.