Politiek

Rouvoet: Praat mét en niet óver jeugd

Volwassenen moeten niet langer over jongeren praten, maar met hen in gesprek gaan. Dat zei minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin vanmiddag.

Binnenlandredactie
15 June 2009 13:52Gewijzigd op 14 November 2020 08:08
Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin wil dat volwassenen niet langer over jongeren praten, maar met hen in gesprek gaan. foto ANP
Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin wil dat volwassenen niet langer over jongeren praten, maar met hen in gesprek gaan. foto ANP

De minister presenteerde de notitie ”Onze Jeugd van Tegenwoordig”. Daarin staat beschreven wat volwassenen voor jongeren kunnen doen.Volgens de ChristenUnieminister wordt er veel geklaagd over jongeren en over problemen die zij veroorzaken. Vervolgens gaan er óf stemmen op over een harde aanpak óf er wordt juist geen aandacht aan geschonken. De minister zegt dat dit getuigt van desinteresse voor jongeren.

Rouvoet wil dat volwassenen met jongeren in gesprek gaan. Betrokkenheid is volgens hem noodzakelijk, omdat jongeren niet zichzelf kunnen opvoeden. Ouders en opvoeders moeten aan jongeren duidelijke grenzen stellen en hen bovendien perspectieven bieden, zei hij.

Rouvoet wil niet in de eerste plaats het gedrag van jongeren veranderen, maar wel de houding van volwassen ten opzichte van de jongeren. Hij spreekt daarom niet meer over ”de jeugd van tegenwoordig”, maar over ”onze jeugd”.

Volwassenen moeten overigens niet de problemen in de opvoeding afschuiven op professionele hulpverleners. Ze moeten de verantwoordelijkheid voor de opvoeding zelf op zich nemen, zo betoogt de minister voor Jeugd en Gezin.

Ook wijst hij erop dat de vorming van jongeren niet beperkt moet blijven tot thuis en op school. Jongeren moeten zich ook inzetten binnen kerken, moskeeën, clubs en verenigingen. Zo komen ze in contact met mensen en situaties en leren ze hoe de maatschappij werkt. Bovendien kunnen ze dan zien hoe ze hun eigen talenten kunnen benutten. Het kabinet trekt 18 miljoen euro uit voor de vrijwillige inzet van jongeren en gezinnen. Er moet beter worden gekeken op welke punten burgers zich vrijwillig kunnen inzetten. Onder andere gemeenten kunnen meergebruikmaken van vrijwilligers. Op die manier krijgen kinderen en ouders een beter sociaal netwerk, aldus de notitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer