Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Jan Mark ten Hove
Weg kwijt
Het was halverwege de jaren tachtig dat de huidige burgemeester van Groningen, Wallage, in zijn hoedanigheid als PvdA-fractievoorzitter campagne voerde voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Hij reisde stad en land af om in allerlei etablissementen zijn toespraken te houden. De PvdA-prominent hoefde niet zelf te rijden, hij werd gereden. Vaak gebeurde het dat hij meerdere toespraken op één dag hield. Op enig moment leidde dat ertoe dat hij zelf niet meer wist waar hij was. Toen hij vol vuur in de Lampegiet te Veenendaal een toespraak hield, liet hij zich vragenderwijs ontvallen: „Waar ben ik hier eigenlijk?”Een vergelijkbare ervaring had vorige week. De bewindsman dacht hij naar een werkbezoek zou gaan in Amsterdam, maar zijn chauffeur zette hem, conform de gemaakte agenda-afspraken, af bij een congres in Amersfoort over crisismaatregelen in de bouw.
De minister wist helemaal niet dat hij daar een toespraak zou houden. „Ik weet echt niet wat ik hier kom doen en ik weet ook niet wat ik moet zeggen. Ik heb dus ook geen toespraak voorbereid, want ik dacht dat ik heel ergens anders zou zijn”, zo zei de bewindsman toen hij eenmaal achter het spreekgestoelte stond. Vervolgens stamelde hij wat over de claimcultuur. De bewindsman, die nu een halfjaar in functie is, was even de weg kwijt. Maar het ergste was dat het allemaal niet nodig was geweest. In de tas van de minister zat een kant-en-klare toespraak, gemaakt door een van zijn ambtenaren. Van der Laan had eroverheen gekeken.
Stichting
Wat zou de invloed zijn van de Landelijke Stichting ter bevordering van de Staatkundig Gereformeerde beginselen? In bange ogenblikken stelt de leiding van de SGP zich die vraag ongetwijfeld wel eens. Bijvoorbeeld als de stichting in deze krant door middel van advertenties kiezers ertoe oproept bij de Europese verkiezingen niet naar de stembus te gaan. De grondslag van de Europese Unie is on-Bijbels en door deelname aan de Unie wordt de unieke ontstaansgeschiedenis van Nederland geloochend, zo redeneert de stichting.
Gezien de verkiezingsuitslag lijkt de stichting niet veel invloed te hebben. Op veel plaatsen waar traditioneel veel SGP wordt gestemd heeft de CU-SGP-combinatie het niet slecht gedaan.
Zou de invloed van de landelijke stichting dan beperkt blijven tot de lezers van het kwartaalblad? En hoe groot is die lezerskring dan? Wie het bestuur daarop bevraagt, krijgt geen antwoord. Het stichtingsbestuur heeft afgesproken dat het dit niet naar buiten brengt.
Maar een telefoontje naar een kenner in drukkerijland brengt snel de gewenste duidelijkheid: het gaat om ongeveer 2000 exemplaren die per kwartaal worden gedrukt. Het abonneeaantal zal ongeveer in die buurt liggen. Op een stemmenaantal voor de SGP van 153.000 bij de laatste Kamerverkiezingen is 2000 zeer beperkt. De leiding van de partij kan dus gerust zijn.
GV
Management
Niet alleen binnen de PvdA, ook bij de SP rommelt het intern na teleurstellende uitslagen bij de Europese verkiezingen.
De SP had op minimaal drie zetels gerekend, maar wist haar eurosceptische boodschap niet te verzilveren. De partij bleef steken op twee zetels.
Op de verkiezingsavond in het Haagse Stadhuis deed prominent SP-Kamerlid Van Bommel –niet voor het eerst– in het openbaar onhandige uitspraken.
Van Bommel was die man die in 2007 een Jordaanse ambassademedewerkster complimenteerde met haar uiterlijke schoonheid; not done in een islamitisch koninkrijk. Nog geen halfjaar geleden kwam de SP’er opnieuw in de schijnwerpers nadat hij bij een antizionistische betoging de Palestijnse intifada bewierookte.
Tijdens de verkiezingsavond kwam Van Bommel opnieuw onhandig uit de hoek. Hij twijfelde openlijk aan het leiderschap van zowel fractievoorzitter Kant als Europees lijsttrekker De Jong.
Eerst de aanval op De Jong. „Ik heb inderdaad overwogen om de Europese lijst aan te voeren. Dan zou er ook echt campagne zijn gevoerd, waarvan je oren zouden gaan klapperen.”
Ook de optie van fractievoorzitter in de Tweede Kamer houdt Van Bommel nadrukkelijk open. Maar niet nu. „Ik ben een man van de inhoud. Het fractievoorzittersschap is dat niet, dat is puur management.”
Interviewer Jaïr Ferwerda van de internetzender Het gesprek had zijn volgende vraag natuurlijk al klaar: Fractievoorzitter Kant heeft dus geen inhoud? Er viel een pijnlijke stilte.
Potlood
De organisatie van de Europese verkiezingen is goed verlopen, concludeerde voorzitter Kummeling van de Kiesraad, vorige week, tijdens de presentatie van de officiële verkiezingsuitslagen. Desalniettemin vonden een paar komische incidenten plaats.
In Dronten zijn per ongeluk 5000 stembiljetten huis aan huis bezorgd. Iemand zou een verkeerde pallet met dozen hebben meegegeven aan de post. Als gevolg van deze vergissing moest de gemeente 123.000 nieuwe stembiljetten laten drukken.
Eenzelfde soort voorval in Horst aan de Maas. In Horst werden stembiljetten voor de Europese verkiezingen verspreid die afkomstig waren van de naburige gemeente Sevenum.
Door een fout van postbezorger TNT zijn in sommige delen van de gemeente Hulst kandidatenlijsten van de gemeente Terneuzen bezorgd. Omgekeerd zijn in delen van die gemeente lijsten van de gemeente Hulst verspreid.
In Nieuwegein gingen de meeste stembureaus pas een uur later dan de geplande aanvangstijd open. Reden daarvoor was dat de stembussen niet op tijd waren afgeleverd bij de stemlokalen. Daardoor moesten 350 kiezers die voor werktijd nog even wilden stemmen, dezelfde dag een tweede keer de gang naar het stemlokaal maken.
Een incident van een andere orde is de vergoeding die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vraagt van staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken. Door de overstap van de stemmachine naar het rode potlood zijn onlangs aangeschafte Nedapstemmachines opeens overbodig. Wat de herinvoering van het rode potlood al wel niet teweeg kan brengen.
JMtH
Agenda
De Tweede Kamer debatteert morgen onder meer over het gebruik van persoonsgegevens in de luchtvaart. Woensdag spreekt de Kamer verder over het initiatief van SGP’er Van der Staaij om voor goedkeuring van EU-verdragen in de toekomst tweederdemeerderheid in het parlement te vragen. Donderdag staat het initiatief van SP-Kamerlid Van Velzen en PvdA-Kamerlid Waalkens op de agenda om een verbod op het houden van pelsdieren af te dwingen.
In commissieverband spreekt de Tweede Kamer woensdagochtend over seksualisering van de samenleving.
Uitspraak van de week
„In zijn kleutertijd zal hij misschien ook weleens wat gezegd hebben, maar de PVV staat voor het minimumloon.”
PVV-Kamerlid Van Dijck antwoordt op de vraag of Wilders niet altijd tegen het afschaffing van het minimumloon is geweest.