Binnenland

Advocaten boos over arrestatie collega’s

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) wil dat de regering zich distantieert van de arrestatie van twee advocaten van de Irakees Krekar bij diens uitzetting. De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND dient juist een klacht in tegen de twee advocaten.

ANP
17 January 2003 22:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

De NVSA is „ernstig verontrust” over de aanhouding. In een brief aan premier Balkenende vrijdag vraagt zij of de regering zich wil distantiëren van de arrestatie van de advocaten V. Koppe en M. Strooij.

Op haar beurt vindt IND-hoofddirecteur H. Schoof dat de advocaten zich onbehoorlijk en onnodig grievend hebben gedragen jegens een medewerker. Schoof heeft de klacht ingediend bij de Deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam.

Koppe en Strooij zaten enkele uren vast omdat ze het autobusje waarin Krekar zat niet wilden verlaten. De NVSA noemt dat „ronduit schokkend” en in flagrante strijd met de uitgangspunten van een democratische rechtsstaat die Nederland pretendeert te zijn.”

Koppe en Strooij zeggen dat zij op hardhandige wijze door de marechaussee uit het busje zijn gehaald en dat hen vervolgens rechtsbijstand is onthouden. Volgens de NVSA is dit „een praktijk die doet denken aan die van totalitaire regimes.” De organisatie hoopt dat de regering haar afkeuring hierover uitspreekt en ervoor zorgt dat het recht op rechtsbijstand in de toekomst wordt beschermd.

In het busje diende het duo een asielverzoek voor Krekar in, maar dat werd ter plekke afgewezen. Volgens hen is dit in strijd met de Vreemdelingenwet, maar volgens minister Donner van Justitie is de afwijzing juridisch gezien in orde.

Vlak na de indiening meldde het hoofd van de Grensbewaking IND Schiphol mr. M. Hillebrandt dat Krekar toch werd verwijderd. Daarop zei Koppe dat dit „het einde zou betekenen voor de carrière van Hillebrandt.” Strooij vulde aan dat hij „daar persoonlijk voor zou zorgen” en dat zijn functioneren onmogelijk zou worden gemaakt. Hillebrandt beëindigde daarop het gesprek, aldus Schoof in zijn brief.

Woordvoerster en kantoorgenoot van beide advocaten, B. Böhler, betwist dat haar collega’s zich in die zin hebben uitgelaten.

Koppe en Strooij houden vol dat Krekar onterecht is uitgezet en eisen 24 januari voor de rechtbank in Amsterdam dat hun cliënt naar Nederland mag terugkeren. Justitie hield Krekar in september aan toen hij op doorreis was. De Irakees zou nauwe banden hebben met het terreurnetwerk van Osama bin Laden en het regime van de Iraakse leider Hussein. Toen Krekar maandag in Noorwegen aankwam, werd hij tegen alle verwachtingen in niet aangehouden. Woensdag verzekerde het Scandinavische land, dat aan Krekar eerder asiel verleende, dat hij wel degelijk wordt vervolgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer