„Platvissector heeft het moeilijk”
URK (ANP) – Nederlandse platvissers hebben het moeilijk. Ze lijden onder de hoge olieprijs en de economische malaise. Naar verwachting 10 procent van de huidige vloot van tachtig grote kotters zal het niet redden. Dat stelde Ben Daalder, voorzitter van de Federatie van Visserijverenigingen zaterdag.
Daalder stelt dat de sector als gevolg van de hoge olieprijs tussen 2005 en 2008 al flink gesaneerd is. „Zo’n 40 procent van de vloot is toen al verdwenen". Platvissers verbruiken veel energie wegens de manier van vissen, waarbij schol en tong van de bodem moeten worden gehaald. De extra sanering die Daalder in de sector voorspelt, zal naar zijn verwachting ongeveer honderd mensen hun baan kosten.Niet alleen de hoge olieprijs speelt de sector parten. Ook de economische malaise raakt de vissers. Daalder: „Tong is een exclusieve vissoort die vaak op het menu staat in goede restaurants. De vis lijdt onder de crisis. Mensen gaan minder uit eten. Maar je zult zien, als de conjunctuur straks weer aantrekt, dan stijgt de vraag naar vis weer".
Ook de beperkingen die de Europese Commissie oplegde aan de vissector in voorbije jaren eist zijn tol, stelt Daalder. „Een tijd lang is hierdoor weinig op schol gevist. De positie van deze vis op de markt is helemaal overgenomen door Aziatische importvis. Eigenlijk is de schol vele malen beter. Maar het kost tijd om dat bewustzijn bij de mensen weer terug te krijgen. Daar is marketing en dus tijd voor nodig".
De quota die de sector in de voorbije jaren zijn opgelegd, heeft ook zijn positieve kanten, stelt Daalder. „Er is nu weer genoeg vis voorhanden. De Noorzee heeft zich weer helemaal hersteld wat dat betreft. Ik denk dan ook dat als de sanering in onze sector heeft plaatsgevonden, er voor de overblijvers een prima markt overblijft".