Krant legt rechtszaken voor aan publieksjury
Rechtszaken in het noorden zullen vanaf half februari worden voorgelegd aan het oordeel van een publieksjury. Deze zal nog voordat de rechtbank een uitspraak doet, zelf met een oordeel komen. Deze vorm van juryrechtspraak is een initiatief van het Dagblad van het Noorden.
Volgens het dagblad is het de bedoeling dat een rechtbankverslaggever de lezers, die samen een publieksjury vormen, naar een rechtszaak meeneemt. Na afloop van de zitting zal de jury beraadslagen en zo snel mogelijk een oordeel geven. Volgens het Dagblad van het Noorden is dat een aantrekkelijke manier om lezers kennis te laten maken met de gang van zaken op een rechtbank. De krant benadrukt dat het beslist niet de bedoeling is om er een soort volksgericht van te maken.
„Een volksgericht zal het zeker niet worden. We denken juist dat onze lezers veel kennis zullen opdoen. Ze zullen er daardoor mogelijk meer begrip voor krijgen waarom zaken gaan zoals ze gaan”, zei hoofdredacteur G. Laan vrijdag. Volgens hem is bij de instelling van de jury van te voren met de rechtbank en met justitie overlegd.
Justitie in Groningen is enthousiast over het experiment met de juryrechtspraak. „Wij zijn er beslist niet beducht voor dat het zal leiden tot een soort volksgericht. Integendeel”, aldus woordvoerder K. Smit. Volgens haar is het juist een goede zaak om krantenlezers op deze manier kennis te laten maken met de rechtspraak. „Mensen die bij een rechtszaak betrokken zijn, hebben vaak meer oog voor omstandigheden die tot de zaak hebben geleid dan een gemiddelde krantenlezer. Wanneer die lezers in zo’n jury de zaak helemaal volgen, zullen ook zij waarschijnlijk meer oog hebben voor de omstandigheden. Ze begrijpen dan wellicht beter waarom een officier van justitie soms vijf jaar eist in een ernstige zaak, in plaats van tien jaar.”
Smit deelt niet de angst van de Nederlandse Orde van Advocaten, die bang is dat deelnemers aan een proces zich anders gaan gedragen onder de ogen van zo’n publieksjury. „De officieren van justitie hebben zich aan de wet te houden. Het lijkt me schier onmogelijk dat ze zich door publiek laten beïnvloeden. Rechtszaken zijn al publiekelijk toegankelijk.”