Adelmund onderzoekt soepeler verbod vierdaagse schookweek
Op aandringen van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Adelmund van Onderwijs toch uitzoeken of scholen iets meer vrijheid kunnen krijgen bij het bepalen van de lestijden. Hierbij blijft een structurele vierdaagse lesweek nadrukkelijk buiten beeld, maar kan de onderbouw wel een keer in de twee weken een dag vrij krijgen.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) deed dit voorstel, gebaseerd op een minimum aantal lesdagen van 180 per jaar, al ruim een jaar geleden. Het totaal aantal uren dat een Nederlandse basisscholier les krijgt moet daarbij hetzelfde blijven (7520 uur over 8 jaar). Hierdoor kunnen scholen die nu naar tevredenheid van de ouders de jongste kinderen een extra middag vrijaf geven hier gewoon mee doorgaan. Ook een dagje vrij per twee weken blijft dan dus mogelijk.
Indertijd wilde Adelmund het voorstel niet overnemen. Zij wilde wel in een wetswijziging een vierdaagse lesweek voor kleuters (groep 1 en 2) mogelijk maken. Met name haar eigen PvdA ziet hier echter niets in. Volgens Kamerlid Barth moet „onverkort worden ingezet op een optimale onderwijstijd" voor deze kinderen.
De VVD heeft juist moeite met het minimum van drie uur per dag dat Adelmund wil invoeren. Het liberale Kamerlid Van Splunter noemt dit „een keurslijf dat de beleidsvrijheid van scholen beperkt." Ook het CDA vindt dat de staatssecretaris te veel zelf wil regelen. Door terug te grijpen op het AOb–voorstel lijkt Adelmund aan de meeste bezwaren tegemoet te kunnen komen. Ze zal daarom de haken en ogen van het plan in beeld brengen, waarbij een vierdaagse schoolweek voor kleuters slechts als mogelijkheid zal figureren.
Met name PvdA en CDA wezen de bewindsvrouw er donderdag op dat ouders via de medezeggenschapsraad in moeten stemmen met de schooltijden. De fracties betwijfelen of dit wel altijd gebeurt en vinden dat er desnoods sancties opgelegd moeten worden aan scholen die de mening van de ouders links laten liggen.