Binnenland

Rotterdamse winkelstraat best beveiligde plek van Nederland

Camera’s, camera’s en nog eens camera’s. De Wolphaertsbocht, een winkelstraat in Rotterdam, moet wel de best beveiligde plek van Nederland zijn. Volgens staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) is dat ook zo.

Regioredactie
12 June 2009 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 08:07
De Wolphaertsbocht, een winkelstraat in Rotterdam, moet wel de best beveiligde plek van Nederland zijn.
De Wolphaertsbocht, een winkelstraat in Rotterdam, moet wel de best beveiligde plek van Nederland zijn.

Heemskerk kreeg donderdag samen met de Rotterdamse wethouder Schrijer een demonstratie van een zogeheten DNA-douche, die winkeldieven moet identificeren. Een DNA-douche besproeit winkeldieven met een onafwasbare vloeistof als ze wegrennen uit een winkel, zodat de politie later makkelijk kan vaststellen of de juiste persoon is opgepakt.Andere maatregelen die in de straat zijn genomen zijn bewakingscamera’s op straat, overval- en agressietraining voor winkelpersoneel en een scan om de winkel zo in te delen dat overvallers minder kans maken. Ook is er een X-mark bodyguard aanwezig, die de communicatie regelt met de meldkamer van de politie.

Modelstraat

Heemskerk heeft voor het project 24 miljoen euro beschikbaar. Aangezien er 4000 euro per winkel beschikbaar is, kunnen 6000 ondernemers van de regeling profiteren.

Het is de bedoeling dat de Wolphaertsbocht in de wijk Oud-Charlois modelstraat wordt op het gebied van winkelbeveiliging. „Zeker in tijden dat het economisch tegen zit, is investeren in winkelgebieden cruciaal”, zei Schrijer. De wethouder nodigde alle winkeliers van Nederland uit om een kijkje in Rotterdam te komen nemen.

Peter Vilder staat sinds elf jaar in zijn postkantoor annex tijdschriftenshop aan de Wolphaertsbocht. Eigenlijk heeft hij in al die jaren nog nooit wat meegemaakt. „Afgezien van de gebruikelijke bedreigingen dan”, zegt Peter de Vilder. Toch voelt hij zich zekerder met dertien camera’s in zijn zaak.

Apparatuur

Dat straat in de wijk Oud-Charlois momenteel de veiligste van Nederland is, zeggen ze ook bij eetcafé Marlena en café-biljart ’t Halfuurtje. Behalve camera’s in en rond de winkels is er allerlei andere technische apparatuur, die dieven en overvallers het leven zuur moeten maken.

De zaak van De Vilder staat in Rotterdam-Zuid nog steeds bekend als het postkantoor, ook al staat er ING op de deur. De eigenaar is een van de 6000 winkeliers die in aanmerking komen voor subsidie uit het potje Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB), waarover staatssecretaris Heemskerk beschikt. Ondernemers die meedoen krijgen 50 procent van de investeringen in techniek, maar ook de kosten van trainingen voor het personeel door de overheid vergoed.

Eensgezindheid

Wethouder Schrijer heeft de Wolphaertsbocht, een gewone winkelstraat in een achterstandswijk, niet gekozen omdat het aantal overvallen uit de hand liep. „Dat viel dus best mee”, weet De Vilder. „Belangrijke factor was de eensgezindheid van de winkeliers om de veiligheid te vergroten.”

In de vitrine van tabakswinkel De Wolbocht aan de andere kant van de straat hangt een bord. ”Overvallers live in beeld” staat er op. Sanne Landsbergen en haar vriend hebben de zaak in september vorig jaar overgenomen. Dat de winkel in de afgelopen jaren drie keer was overvallen, was haar bekend. Ze hielp de vorige eigenaar al zes jaar.

„Een slof sigaretten is snel gejat en ook snel doorverkocht”, zegt ze. Sinds een maand beschikt de zaak over een DNA-douche. Verder zijn er kluizen en camera’s. Altijd is er meer dan één personeelslid in de winkel. „Een tabakswinkel is extra inbraakgevoelig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer