Buitenland

Geweld in Afghanistan naar record

Ruim 400 aanvallen van de taliban in één week. Het geweld in Afghanistan heeft een nieuw hoogtepunten bereikt. Dit zei donderdag in Washington de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak, generaal David Petraeus.

Buitenlandredactie
12 June 2009 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 08:06
WASHINGTON - Generaal David Petraeus, de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak.
WASHINGTON - Generaal David Petraeus, de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak.

Petraeus zei in een toespraak in het hoofdkantoor van een denktank dat er sinds eind 2001 niet zo veel „veiligheidsincidenten” waren als in de afgelopen week. „Er is geen twijfel over mogelijk dat de situatie de afgelopen twee jaren is verslechterd en dat er moeilijke tijden voor ons liggen. Er komen zware maanden, want we gaan achter hen aan in hun bolwerken, zoals we moeten doen”, aldus Petraeus.Pakistaanse militairen hebben in de afgelopen 24 uur in het noordwesten van het land zeker 66 talibanstrijders gedood. De meeste militanten werden gedood in het district Bannu. Dat ligt aan de rand van het semi-autonome Noord- en Zuid-Waziristan, dat grenst aan Afghanistan en waar radicale islamisten in de praktijk de dienst uitmaken. Volgens de Amerikaanse regering is Bannu een van de toevluchtsoorden voor de taliban en voor leden van het terreurnetwerk al-Qaida

De bevelhebber van al-Qaida in Afghanistan heeft Turkse moslims ertoe opgeroepen geld te sturen naar de strijders die in Afghanistan tegen de Afghaanse en de buitenlandse strijdkrachten vechten. Een geluidsopname met zijn oproep werd door verschillende islamistische websites in het Midden-Oosten gepubliceerd.

Veel strijders in Afghanistan kunnen niet eens vechten omdat ze er het geld niet voor hebben, zegt al-Qaidabevelhebber Mustafa Abu al-Yazeed. „De reden voor de zwakte van de operaties hier is de ontoereikendheid van de uitrusting.”

Al-Qaida financiert zijn strijd in Afghanistan vermoedelijk met giften van rijke donoren en liefdadigheidsinstellingen in het golfgebied en de opbrengst van drugshandel in het land zelf. De VS proberen de geldstromen te blokkeren door de golfstaten onder druk te zetten en de drugshandel in Afghanistan te bestrijden.

Hamid Karzai, de president van Afghanistan, zal niet blij zijn met de uitkomst van een loterij die gisteren was georganiseerd door de kiescommissie in zijn land. De politicus kreeg de 37e plaats toebedeeld op het stembiljet voor de verkiezingen op 20 augustus.

Het is overigens nog mogelijk dat Karzai een iets hogere plaats krijgt op de lijst. Morgen maakt de kiescommissie bekend welke kandidaten mee mogen doen aan de verkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer