VVD Noord-Holland hoopt op doorstart
De VVD in Noord-Holland hoopt op een doorstart van het woensdag afgetreden college, dat bestond uit VVD, PvdA, CDA en GroenLinks.
Woensdagochtend besloten alle gedeputeerden van Noord-Holland af te treden naar aanleiding van het verlies van 78 miljoen euro bij de IJslandse bank Landsbanki en het kritische onderzoeksrapport van Provinciale Staten over de kwestie. Commissaris van de Koningin Borghouts (GroenLinks) blijft echter aan.De eerste besprekingen over een nieuw college van geputeerde staten van Noord-Holland zijn woensdagmiddag begonnen, liet VVD-voorzitter D. Kraak weten.
De VVD is de grootste partij in de Staten van Noord-Holland. „We gaan in eerste instantie om de tafel zitten met de fractievoorzitters van de huidige coalitie. Ons streven is om zo snel mogelijk weer een werkzaam college van Gedeputeerde Staten te hebben”, aldus Kraak.
De afgelopen maanden kregen de gedeputeerden, en met name Hooijmaijers (VVD) van Financiën, het voor de kiezen. Een commissie onderzocht het financiële beleid.
De provincie kreeg, met een aantal andere overheden, een conflict met minister Bos van Financiën over de manier waarop het geld teruggevorderd zou moeten worden. Een rechtszaak bij de Raad van State volgde.
Directe aanleiding voor het aftreden zijn de conclusies van een commissie die de kwestie onderzocht. Volgens de onderzoekers, die een week geleden hun rapport presenteerden, overtraden GS de financiële regels van de provincie.
Ook stelde de commissie vast dat de provincie geen actief risicomanagement voerde en dat er onvoldoende greep was op de schatkistbewaarder. De provincie maakte vorig jaar bovendien inschattingsfouten na signalen over ontwikkelingen op de geldmarkt.
Vorige week verbonden de gedeputeerden nog geen politieke conclusies aan het rapport. Ze namen de aanbevelingen grotendeels over. Gisteren traden ze af. Hoewel er „geen sprake was van handelingen die aanleiding zijn voor het opstappen van een of meer gedeputeerden.”
Volgens Hooijmaijers zijn de gedeputeerden niet vertrokken omdat een individuele gedeputeerde fouten zou hebben gemaakt, maar als „signaal tegenover de samenleving. Er zijn toch erge dingen gebeurd.”
Volgens Hooijmaijers is er nog altijd een goede kans dat een deel van de 78 miljoen euro terugkomt.