CU: Vrede met Israël door handel
Vrede in het Midden-Oosten moet groeien in de praktijk, als vrucht van economische samenwerking tussen Israël en de Palestijnen. Vrede kan niet vanaf de tekentafel worden afgedwongen.
Dat betogen ChristenUnie-Kamerlid Voordewind en fractievoorzitter Slob in een opinieartikel dat vanmorgen verscheen in de Volkskrant.
Ze verwijzen naar de ontstaansgeschiedenis van de Europese Unie: de aartsvijanden Duitsland en Frankrijk verzoenden zich met elkaar door samen te werken op economisch gebied. Steeds meer landen sloten zich daarbij aan en vormen nu samen de Europese Unie.Net zomin als de EU op de tekentafel is bedacht of van bovenaf is opgelegd, zouden de VS en Europa Israël moeten dwingen om een tweestatenoplossing te accepteren. „Het concept ”land voor vrede” blijkt nog elke dag te falen”, aldus de CU-politici. „Het heeft alleen maar meer beschietingen uit Gaza en Libanon opgeleverd.”
Voordewind en Slob kiezen voor een andere aanvliegroute: „Economische betrekkingen tussen gezworen vijanden kunnen een schoorvoetend, maar veelbelovend begin zijn op de weg naar vertrouwen.”
Israël moet daarom handelsrelaties aangaan met de Palestijnen en Jordanië en moet hen helpen zich verder economisch te ontwikkelen. „Zo ontstaat een wederzijds belang bij vrede.”
Als het samenleven en samenwerken tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit vruchtbaar blijkt, „zullen belemmeringen wegvallen om vervolgens te werken aan één aaneengesloten Palestijns gebied op de Westoever”, hopen Voordewind en Slob.
De CU vindt, net als het kabinet en het CDA, dat de EU zijn handelsrelaties met Israël moet uitbreiden. De Unie overlegt daarover volgende week met Israël.
Enkele oud-CDA-bewindslieden en de PvdA staan lijnrecht tegenover de CU. Zij willen Israël economisch straffen, om het land te dwingen zo snel mogelijk mee te werken aan de tweestatenoplossing. PvdA’er Van Dam vindt het „volstrekt belachelijk om op dit moment cadeautjes uit te delen aan Israël” in de vorm van handelsvoordelen.