Coalitie vraagt geduld en betrokkenheid belegger
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie willen dat beleggers en aandeelhouders meer kiezen voor de langere termijn en niet speculeren op korte termijnwinsten van hun beleggingen. Het kabinet steunt de voorstellen van de coalitiepartijen, zo bleek woensdag in een Kamerdebat over een nieuwe sociaaleconomische orde.
De coalitie wil dat pensioenfondsen zich opstellen als betrokken, betrouwbare investeerders bij Nederlandse bedrijven. PvdA–minister Wouter Bos (Financiën) hield eerder al een pleidooi voor meer betrokkenheid van pensioenfondsen bij Nederlandse banken.De coalitiepartijen pleitten ook voor het in de wet opnemen van het zogeheten loyaliteitsdividend en extra stemrecht. De PvdA denkt bovendien aan gunstige fiscale maatregelen. De commissie–Maas, die namens de banken in april aanbevelingen opstelde voor de toekomstige inrichtingen van de Nederlandse financiële sector, kwam eveneens met het loyaliteitsdividend op de proppen. Maas sprak over ’stabiele aandeelhouders’ die zich voor een periode van minimaal vier jaar aan een bedrijf verplichten.
Met steun van PvdA en CDA pleitte de ChristenUnie voor een „brede maatschappelijke bezinning" waarin het kabinet over een nieuwe sociaaleconomische orde in gesprek gaat met zo veel mogelijk maatschappelijke organisaties. Maar premier Balkenende gaf aan dat hij daar grote aarzelingen bij heeft.
Het debat over een nieuwe sociaaleconomische orde was een initiatief van SP–leider Kant. Zij ziet in de wereldwijde kredietcrisis het bewijs dat de „neoliberale politiek van Lubbers, Kok en Balkenende" heeft gefaald. Ze wil meer regulering van de markt, minder macht voor de aandeelhouders, meer macht voor werknemers, energiebedrijven niet verkopen en bonussen inperken. Kant kreeg van vrijwel alle andere Kamerleden het verwijt dat ze geen alomvattende visie zou hebben gepresenteerd.
Premier Balkenende zei in het debat dat de ’markt’ niet de oorzaak was van de internationale kredietcrisis en minder markt niet de oplossing is. Wel moeten er meer regels en normen komen voor marktwerking. „De markt krijgt de ruimte maar wij bepalen hoeveel. De markt kan niet zonder verantwoordelijke mensen en niet zonder regels. Anders wordt de markt een casino", zei Balkenende.