Economie

Strengere regels voor hypotheek

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) werkt aan regels die ervoor moeten zorgen dat consumenten minder vaak een hypotheekadvies krijgen dat eigenlijk te hoog is.

Redactie economie
10 June 2009 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 08:06
AMSTERDAM – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) werkt aan regels die ervoor moeten zorgen dat consumenten minder vaak een hypotheekadvies krijgen dat eigenlijk te hoog is. Foto ANP
AMSTERDAM – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) werkt aan regels die ervoor moeten zorgen dat consumenten minder vaak een hypotheekadvies krijgen dat eigenlijk te hoog is. Foto ANP

Dat heeft een woordvoerder van de financiële waakhond dinsdag gezegd. De toezichthouder reageerde daarmee op een gisteren gepresenteerde enquête onder hypotheekadviseurs, waaruit blijkt dat die geregeld een gedragscode overschrijden.Het gaat dan om de regel dat mensen niet meer dan ruwweg vierenhalf keer hun jaarinkomen mogen lenen. In meer dan de helft van die gevallen (54 procent) geven de hypotheekverstrekkers aan een hogere leensom te adviseren op basis van carrièreperspectieven of een verwachte inkomensstijging. Directeur Bart de Nie van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH) verwacht wel dat door de huidige crisis dit aantal zal afnemen.

Voor net afgestudeerden blijven positieve toekomstverwachtingen wel reëel, meent de SEH. Volgens De Nie komt het er in de praktijk op neer dat een vijfde tot een kwart van de consumenten een advies krijgt voor een hypotheek die hoger is dan de code voorschrijft.

De AFM werkt aan voorstellen waarin de regels worden aangescherpt. „Er kan hierdoor sprake zijn van overkreditering onder consumenten. In deze tijden met een hoge werkloosheid en huizenprijzen die onder druk staan, is dat niet gewenst”, stelde een woordvoerder.

De AFM wijst erop dat adviseurs bij uitzonderlijke gevallen meer mogen lenen dan de norm voorschrijft. „Maar als blijkt dat in 20 procent van de gevallen mensen een te hoge leensom krijgen, dan is er geen sprake meer van een uitzondering.”

Dat veel mensen een advies krijgen dat hoger ligt dan de code voorschrijft, hoeft volgens de Consumentenbond geen probleem te zijn. „De adviseur heeft de belangrijke taak om dat goed in te schatten en de AFM moet erop toezien of zij hun werk goed doen.” De code moet volgens de bond gezien worden als een raamwerk waarop uitzonderingen mogelijk zijn.

De Nederlandse Vereniging van Banken benadrukt dat de gedragscode hypotheken de mogelijkheid biedt van afwijkingen. Er kunnen goede redenen kunnen zijn om meer te verstrekken, bijvoorbeeld als een starter op de woningmarkt onder garantie van ouders een hypotheek krijgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer