VVD-wethouder Geldermalsen stapt op
VVD-wethouder Könings is in de nacht van dinsdag op woensdag opgestapt, nadat de overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Geldermalsen een motie van wantrouwen tegen hem steunde.
De VVD bleef achter haar wethouder staan en maakt geen deel meer uit van de coalitie.De fractie van Dorpsbelangen verliet voor de beslissende stemming de zaal, omdat de fractie vond dat zij onvoldoende was geïnformeerd over de gang van zaken binnen het college van B en W.
Hoewel de beslissing over het lot van Könings pas rond middernacht viel, was zijn positie vanaf het begin onhoudbaar. Uit verklaringen van zijn collega-wethouders werd duidelijk dat de bestuurders van meet af aan niet met elkaar op konden schieten.
Bij veel interne strubbelingen was de flamboyante Könings betrokken. De ‘jonge hond’ was populair bij inwoners en ondernemers, maar kon het in eigen huis niet vinden met de gevestigde orde. Gesprekken en externe begeleiding leidden nauwelijks tot verbetering. „Eind 2008 was het vertrouwen zo geschaad dat we ons afvroegen of we verder konden”, zo zei SGP-wethouder Van Doorn mede namens zijn collega-wethouders Doeland (CDA) en Gradisen (PvdA). „Er is intensief overleg geweest met de fractievoorzitters. Könings heeft beloofd zich aan te passen. Zijn inzet verbeterde, maar zijn handelwijze bleef een voortdurende bron van ergernis.”
Uiteindelijk ging het dit voorjaar mis. Directe aanleiding waren de financiële sores waar Geldermalsen na tien goede jaren mee te maken kreeg. De wethouders verschilden rond de bespreking van de voorjaarsnota sterk van mening over de aanpak van de financiële problemen. De meerderheid koos voor een forse ozb-verhoging.
Könings wilde keuzes maken. Hij liet op eigen houtje een notitie opstellen, waarin de noodzaak van de aanleg van de tweede Lingebrug ter discussie werd gesteld. De brug tussen Geldermalsen en Buurmalsen moet de verkeersdruk in Geldermalsen verminderen en kost 9 miljoen euro.
De overige leden van het college van B en W waren verbijsterd door het eigenmachtig optreden van wethouder Könings. Burgemeester Van Schaijck eiste de notitie op en liet deze vernietigen.
Kort daarop zegden de drie andere wethouders de VVD’er de wacht aan. Van Doorn: „Partijpolitieke belangen kregen bij Könings de overhand. We twijfelden niet aan zijn deskundigheid, maar er was geen basis voor verdere samenwerking.”
Könings zelf was een volstrekt andere mening toegedaan. „Vorige week werkten we nog samen; ineens is het vertrouwen opgezegd. Ik herken mezelf niet in de laffe aantijgingen. Men doet alsof het gaat om mijn karakter, maar het gaat om de aanpak van de financiële problemen. De ozb moest met tientallen procenten omhoog zonder keuzes te maken. Het is onverantwoord beslissingen uit te stellen. Ik ben eigenzinnig, maar het moet mogelijk zijn een inhoudelijke discussie te voeren.”
En daarmee was de raad aan bod. De oppositiepartijen D66 en Dorpsbelangen waren verbijsterd, omdat ze al die jaren niet op de hoogte waren geweest van de strubbelingen. CDA, SGP en PvdA stelden vast dat het vertrouwen in de VVD niet geschaad was, maar dat de situatie binnen het college onwerkbaar was. VVD-fractieleider Buurman deed een ultieme poging de vier partijen met bijbehorende wethouders bij elkaar te houden.
Dat leidde ertoe dat PvdA-fractieleider E. Teulings na een lange schorsing de vier wethouders ertoe opriep hun positie te heroverwegen en in het belang van Geldermalsen samen aan de slag te gaan. Ook VVD’er Buurman deed een lijmpoging. Wethouder Könings was daartoe bereid; de drie andere bestuurders niet. Na een nieuwe schorsing stelde de VVD voor om alle wethouders dan maar terug te trekken. Dat vonden de andere coalitiepartijen onverantwoord.
Daarna kwamen PvdA, CDA en SGP met motie van wantrouwen. Daarop besloot de VVD uit de coalitie te stappen.