Minister Zimbabwe waarschuwt voor dodenlijst
Radicale tegenstanders van de ’eenheidsregering’ in Zimbabwe hebben een lijst opgesteld van mensen die ze gaan vermoorden rond nieuwe verkiezingen. Ministers van de voormalige oppositiepartij MDC ontvangen dagelijks dreigtelefoontjes.
„We krijgen te horen dat ze een lijst hebben en dat ze ons gaan vermoorden", zei Sekai Holland, namens de MDC minister voor Nationale Verzoening en Integratie, tegen de Britse omroep BBC dinsdag. „Niemand voelt zich veilig in Zimbabwe, niemand".Holland werd twee jaar geleden in elkaar geslagen door aanhangers van ZANU–PF, de partij van de dictatoriale president Robert Mugabe. Volgens de minister staat een groep van 39.000 extremisten klaar om terreur te zaaien. Holland voorspelt dat het geweld ernstiger vormen kan aannemen dan vorig jaar, toen ongeveer tweehonderd dissidenten werden vermoord.
De MDC en ZANU–PF werken op papier samen sinds ze begin dit jaar na ellenlange onderhandelingen een gezamenlijke regering vormden. Maar ze ruziën nog steeds over allerlei benoemingen. Tegen diverse MDC–leden lopen strafzaken op grond van dubieuze verdachtmakeningen.
Zimbabwe veranderde de afgelopen decennia onder leiding van Mugabe van één van de welvarendste Afrikaanse landen tot een pariastaat met een geruïneerde economie.
Het land in Zuidelijk–Afrika heeft financiële hulp nodig voor economisch herstel. Met name Westerse landen willen echter eerst zien dat de situatie in Zimbabwe écht verbetert. In het verleden deed Mugabe al vaker toezeggingen over hervormingen, waarna Westerse hulpgelden vooral in de zakken van hem en zijn handlangers verdwenen en er niets ten goede veranderde voor de steeds armere burgers van Zimbabwe.
Morgan Tsvangirai, premier namens de MDC, reist op het moment de wereld rond in een poging om toch weer donorgeld los te weken. In Nederland kreeg hij afgelopen weekeinde nul op het rekest. Vrijdag spreekt de voormalige oppositieleider met de Amerikaanse president Barack Obama.
Tsvangirai wordt al jaren gesteund door het Westen. Het tegenovergestelde geldt voor president Mugabe. De Europese Unie en de VS hebben zijn tegoeden bevroren en ontzeggen hem de toegang tot hun territoria.