Nieuwbouw hhg Barneveld
Na de bouwvak begint de hersteld hervormde gemeente van Barneveld-Kootwijkerbroek-Voorthuizen met de bouw van een nieuwe kerk aan de Hessenweg. De vergunningen daarvoor zijn afgegeven, aldus E. Smit, secretaris van de kerkvoogdij.
De kerkzaal van het nieuwe gebouw krijgt 480 zitplaatsen op de begane grond en 150 op de galerij. „Uitbreiding is mogelijk als de stoelen in de kerkzaal worden vervangen door banken. Ook kan een zaal bij de kerk getrokken worden.” Er komen drie zalen op de begane grond en op de eerste verdieping nog eens vier zalen voor catechese, kinderoppas en verenigingswerk.Door ook vrijwilligers in te zetten, verwacht de gemeente 2,5 ton te besparen. De begroting komt daarmee exclusief btw op 1,4 miljoen euro. „We zijn nu bezig met het vormen van een bouwcommissie om de vrijwilligers te coördineren.” Het bedehuis wordt naar verwachting rond Kerst 2010 in gebruik genomen. Tot die tijd kerkt de gemeente in het oude kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland aan de Van den Bogertlaan.
De hersteld hervormde gemeente telt 700 leden en doopleden. Predikant is ds. R. van de Kamp.
Verbouwing gg Nijkerk
NIJKERK – De gereformeerde gemeente te Nijkerk heeft haar kerkgebouw grondig verbouwd. Alle ruimten rondom de kerkzaal zijn gesloopt. Daarvoor in de plaats zijn onder andere twee zalen en een nieuwe consistorie gebouwd.
„Het oude kerkgebouw had geen zalen”, zegt diaken C. P. van de Baan. „Omdat de consistorie te klein was om de catechisaties en verenigingen te herbergen, is besloten het kerkgebouw uit te breiden. Ook was de garderobe te klein.”
Een van de twee nieuwe zalen is via een schuifwand bij de kerkzaal te voegen. Hierdoor neemt het aantal zitplaatsen in de kerkzaal met ongeveer negentig toe. Omdat de consistorie is verplaatst, kwam er in de kerkzaal ruimte vrij op de plek van de oude ‘route’ van de kerkenraad naar het liturgisch centrum. Hier zijn nu enkele kerkbanken geplaatst. Dit leverde veertig extra zitplaatsen op.
Het kerkgebouw is verder voorzien van een nieuwe verflaag. Ook zijn alle ramen vervangen door dubbel glas. De kerkbanken werden opnieuw gespoten en in de kerkzaal zijn drie nieuwe kroonluchters aangebracht.
Tijdens de verbouwing kerkte de gereformeerde gemeente in een loods op het industrieterrein in Nijkerk. De totale kosten van de verbouwing, uitgevoerd door aannemersbedrijf Slingerland Bouw in Nijkerk, bedragen 600.000 euro. Een deel van het werk is uitgevoerd door vrijwilligers.
Ten Post stapt uit Ngk
TEN POST – De Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) te Ten Post (Groningen) is definitief buiten het verband van de NGK komen te staan. Dit is het gevolg van een besluit dat de regionale vergadering (classis) Noord-Nederland van de NGK onlangs „tot haar grote spijt” heeft moeten nemen, zo meldde het NGK-orgaan Opbouw vorige week.
Hiermee is een eind gekomen aan een proces van meer dan twintig jaar. Al sinds 1988 laat de Ngk te Ten Post zich niet meer vertegenwoordigen op de regionale vergaderingen. Achtergrond hiervan is, aldus Opbouw, een nooit overbrugd verschil van inzicht tussen de regio en de Ngk te Ten Post over de behandeling van bezwaren tegen de leer van wijlen ds. M. Doornbos over het verlossingswerk van Christus.
Volgens het Informatieboekje 2008 van de NGK telde de gemeente –die „aan huis” kerkdiensten belegt– nog dertien leden. In het Informatieboekje 2009 is Ten Post niet meer opgenomen.
Cgk Lutjegast opgeheven
LUTJEGAST – De christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Lutjegast (Groningen) wordt eind dit jaar opgeheven. Dat meldde het CGK-orgaan De Wekker vorige week op basis van een bericht van de kerkenraad van de –vacante– gemeente in het Kerkblad voor het Noorden.
Het bleek niet mogelijk een kerkenraad van drie personen te formeren. „Derhalve moest de kerkenraad op een extra gemeenteavond op vrijdag 22 mei een verslagen gemeente meedelen dat hij besloten heeft om op 31 december het gemeentezijn te beëindigen.”
De kerk te Lutjegast werd geïnstitueerd op 28 september 1947. Ds. J. B. Kuhlemeier diende de gemeente van 1952-1956, ds. H. E. Sterk van 1984-1990 en ds. E. Everts van 1991-2001 (beide laatstgenoemden in combinatie met Ulrum). Per 1 januari 2009 telde de cgk in Lutjegast 2 doop- en 21 belijdende leden.
RijnWaarde zelfstandig
LEIDSCHE RIJN – Na jarenlang als missionair project in Leidsche Rijn actief te zijn geweest, wordt RijnWaarde een zelfstandige kerk. Dat meldde het kernteam van RijnWaarde vorige week.
RijnWaarde wordt ondersteund door de Nederlands gereformeerde kerk te Utrecht, de christelijke gereformeerde kerken van Utrecht-Centrum en Maarssen en de gereformeerde kerken vrijgemaakt te Utrecht-Noord-West en Leidsche Rijn. RijnWaarde gaat nu als zelfstandige gemeente verder.
„Graag was RijnWaarde een kerk geworden met een binding aan de drie kerkverbanden van de moederkerken”, aldus het kernteam. „Vanuit de gemeenschap was en is echter de wens om vooral te concentreren op het missionaire doel en het proces van verbinding aan drie kerkverbanden leek daarin een belemmering. Daarom is de keus gemaakt om bij één kerkverband aan te sluiten en wel bij het verband van de Nederlands Gereformeerde Kerken.” Wel wordt gezocht naar een „volledige wederzijdse erkenning” van en door de andere kerken.
De instituering van de nieuwe Nederlands gereformeerde kerk heeft plaats op 28 juni. „Het is de bedoeling dat Richard Roest, die nu al vanuit de Nederlands Gereformeerde Kerk van Utrecht als missionair predikant werkt in RijnWaarde, predikant zal worden van de nieuwe gemeente.”
De „eigentijdse” gemeenschap RijnWaarde (www.rijnwaarde.nl) groeide in de afgelopen jaren tot ongeveer 240 personen.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.