Gouden koets
„Denkend aan Menno/ zie ik vele Banieren/ gestaag door bevindelijk/ refoland gaan,/ series spitsvondig/ Haagse propjes/ als plaaggeest te pruimen/ naar de lezer gaan.” Minister Van Middelkoop van Defensie kan blijkbaar ook gedichten maken. In het boekje ”Open vensters”, dat Menno de Bruyne vorige week dinsdag kreeg ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als fractievoorlichter van de SGP, parodieert Van Middelkoop op het bekende gedicht van Marsman ”Denken aan Holland”.
Zeker zo meesterlijk als het gedicht van Van Middelkoop, was de speech van De Bruyne zelf tijdens zijn receptie. Die zat vol humor, maar had ook passende verwijzingen naar het hogere.De Bruyne heeft blijkbaar nogal te kampen met het talibanimago van zijn partij. Daar wilde hij op zijn receptie voor eens en altijd een eind aan maken. Hij stelde de aanwezigen drie vragen, en als het antwoord daarop nee zou zijn, dan moesten zij de SGP nooit meer associëren met foute regimes: „Kunnen jullie je Bas van der Vlies voorstellen met een lange baard? 2. Kunnen jullie je Kees van der Staaij voorstellen met een tulband op z’n hoofd? 3. Kunnen jullie je mij voorstellen, niet in een Engels tweedcolbert, maar in een katoenen djellaba?”
De slotconclusie van De Bruyne was dat hij voorlopig niet weggaat bij de fractie. Voor zijn 25-jarig jubileum kreeg hij van Kamervoorzitter Verbeet een miniatuur gouden koets in zilver. Voor mensen die 40 jaar werkzaam zijn in de Tweede Kamer is er een gouden koets van goud beschikbaar. Daar aast de fractievoorlichter op. Nadat hij iedereen bedankt had voor de samenwerking en opriep om die dank naar Boven af te ronden, eindigde hij daarom met: „Ik ben net begonnen met te zeggen: Blijf nooit 25 jaar bij één baas. Ik voeg daar nu aan toe: Blijf nog véél en véél langer dan 25 jaar. Als je tenminste geniet van je werk en de mensen om je heen. Waarmee ik maar zeggen wil: als God het geeft en ik staande mag blijven, zijn jullie voorlopig nog niet van me af. Zet de gouden koets maar klaar!”
GV
Posters plakken
Traditiegetrouw organiseert de Stichting Machiavelli op de ochtend na de verkiezingen een ontbijtdebat. Tijdens dit debat tussen campagnestrategen staat niet zozeer de uitslag van de verkiezingen centraal, als wel de strategie van de partijen. Dat past bij de Stichting Machiavelli; die beijvert zich om denkbeelden uit te wisselen over communicatie tussen politiek en burgers en over de rol die media daarbij spelen.
Een van de grote problemen voor de campagnestrategen is natuurlijk hoe ze kiezers binden. Dat wordt steeds lastiger nu er meer zwevende kiezers komen. „Kiezers zijn als een zwerm bijen die dan hier en dan daar neerstrijkt”, zei CDA-campagnestrateeg Sijbom. De andere strategen knikten instemmend. Dat was een beeldende analyse.
Maar het ging niet alleen over diepgaande strategieën, maar ook over zoiets plats als posters plakken. Dezelfde Sijbom kreeg toen de wind van voren. Hij beklaagde zich over de trend om op verkiezingsborden posters over die van andere partijen te plakken. Volgens de christendemocraat een bewijs dat de ongemanierdheid in de samenleving toeneemt. Hij had zelf een telefoontje van een SP’er gekregen die zei: „Wij hebben de plakoorlog gewonnen.”
SP-campagnestrateeg van Heiningen was het daar helemaal niet mee eens: „Als iemand asociaal plakte, dan was het CDA dat wel.” PvdA-partijvoorzitter Ploumen beaamde dat: „Als het CDA posters plakt die zo groot zijn als de verkiezingsborden, dan moet je er wel overheen plakken.”
Vegetariër
Wist de Partij voor de Dieren donderdag net geen zetel voor het Europees Parlement binnen te halen, een dag later werd dit verlies ruimschoots gecompenseerd door het bezoek van de dalai lama aan de Tweede Kamer.
De Tibetaan complimenteerde uitgebreid een glunderende Marianne Thieme. Volgens de boeddhistische geestelijke hebben dieren en mensen dezelfde rechten. Dierenrechten horen bij de eenheid van het leven. Dieren uitbuiten en ze pijn laten lijden, is dan ook uit den boze. Een goed initiatief dus, zo’n Partij voor de Dieren, zo meent de geestelijke.
Na deze korte verklaring kwam de monnik met een persoonlijk relaas. In 1965 besloot hij vegetariër te worden, maar dat hield hij slechts twintig maanden vol vanwege een galblaasontsteking. Na een bezoek aan een arts werd geelzucht geconstateerd. „Ik zag eruit als een levende Boeddha”, aldus een grinnikende dalai lama, die noodgedwongen terug moest keren naar zijn oude eetpatroon.
Daarna bediende de Tibetaanse geestelijke GroenLinks-Kamerlid Peters. De dalai lama liet weten zich zorgen te maken over het milieu en het klimaat. De ongebreidelde groei van de wereldbevolking is hem eveneens een doorn in het oog. De wereld is overvol, geboortebeperking is onvermijdelijk. Een knipoog naar de Chinese eenkindpolitiek?
De beste manier om aan gezinsplanning te doen, is non worden, zo presenteerde de dalai lama zijn oplossing. Alle ogen gingen naar de vrouwelijke parlementariërs Thieme en Peters, maar die gaven geen krimp.
JMtH
Agenda
De agenda van de Tweede Kamer meldt deze week vooralsnog geen spannende onderwerpen. De Kamerleden hebben onder meer spoeddebatten aangevraagd over een milieuheffing op auto’s en over het verhogen van de eigen bijdragen in de zorg. In commissieverband spreekt de Kamer donderdag onder meer over interlandelijke adoptie.
Uitspraak van de week
„Hij voerde de beste campagne van allemaal. Hij liet Hans van Baalen zo zweten dat die nu vijf kilo kwijt is.”