Binnenland

Hof buigt zich over Groninger hiv-zaak

De drie mannen die er onder meer van worden verdacht dat zij andere mannen opzettelijk hebben besmet met hiv, moeten volgende week opnieuw voor de rechter verschijnen.

ANP
5 June 2009 23:04Gewijzigd op 14 November 2020 08:04

Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt maandag, dinsdag en woensdag in hoger beroep de zogenoemde Groningse hiv-zaak.Het openbaar ministerie heeft zich niet neergelegd bij de straffen die de rechtbank in Groningen in november oplegde aan Peter M., Hans J. en Wim D. en tekende hoger beroep aan tegen het vonnis. De straffen weken zo sterk af van de eis dat het gerechtshof zich over de zaak moet buigen, aldus het OM.

De drie mannen organiseerden in een periode van drie jaar seksfeesten in Groningen waarop ze bij diverse mannen hiv-geïnfecteerd bloed inspoten, meent het OM. Volgens justitie hebben ze geprobeerd vijf slachtoffers te infecteren met het virus dat aids kan veroorzaken. „Hoewel ze wisten wat de verstrekkende gevolgen zijn van een hiv-besmetting, hebben ze meerdere keren een poging gedaan anderen te besmetten”, zei de aanklager bij de rechtbank.

De injecties zijn onderdeel van een uitgebreidere beschuldiging. De officier van justitie verwijt het drietal zijn slachtoffers te hebben gedrogeerd, om hen daarna seksueel te misbruiken.

De rechtbank in Groningen ging niet mee in de eis van justitie om de hoofdverdachten M. en J. vijftien jaar gevangenisstraf op te leggen. Ook de gevraagde straf van acht jaar cel voor mede­verdachte D. vond de rechtbank te hoog gegrepen. M. kreeg negen jaar cel opgelegd, J. vijf jaar en D. achttien maanden.

De straffen vielen lager uit, omdat de rechtbank sommige beschuldigingen niet bewezen achtte. Zo zouden de mannen niet de opzet hebben gehad om bezoekers van hun seksfeesten met hiv te besmetten. „Het doel van de feesten was het hebben van seks, niet het besmetten van anderen met hiv.” De rechter wees er ook op dat niet alleen de verdachten, maar ook de bezoekers afzagen van het gebruik van condooms.

Wel zijn de twee hoofdverdachten veroordeeld vanwege het toedienen van besmet bloed, maar volgens de rechtbank kon niet bewezen worden dat de slacht­offers daadwerkelijk daardoor geïnfecteerd zijn geraakt. M. en J. werden uiteindelijk veroordeeld voor poging tot zware mishandeling.

Ook het verwijt dat de verdachten hun slachtoffers hadden gedrogeerd, haalde het niet.

Naar verwachting komt het OM woensdag met zijn strafeis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer