Buitenland

Stemfraude in Roemenië en Bulgarije

In Roemenië is kort voor de Europese verkiezingen ophef ontstaan over het kopen van stemmen door een regeringspartij. Ondertussen heeft de Europese Unie buurland Bulgarije gemaand soortgelijke praktijken te bestrijden.

Buitenlandredactie
5 June 2009 22:11Gewijzigd op 14 November 2020 08:04
In Roemenië is kort voor de Europese verkiezingen ophef ontstaan over het kopen van stemmen door een regeringspartij. In Nederland konden de mensen donderdag al naar de stembus.
In Roemenië is kort voor de Europese verkiezingen ophef ontstaan over het kopen van stemmen door een regeringspartij. In Nederland konden de mensen donderdag al naar de stembus.

In Roemenië heeft het weekblad Academia Catavencu de fraude aan het licht gebracht. Op de website van het blad is een filmpje te zien waarin met een verborgen camera is opgenomen dat een stemmenwerver van de sociaaldemocratische PSD studenten 50 lei (12 euro) aanbiedt als ze op de partij stemmen. Om te bewijzen dat ze op de PSD stemmen moeten ze morgen in het stemlokaal met hun mobiele telefoon een foto maken van het stembiljet.De PSD heeft de beschuldigingen tegengesproken en dreigt het weekblad aan te klagen. Volgens de Roemeense burgerrechtenbeweging Pro Democratia is het kopen van stemmen echter gebruikelijk in Roemenië.

Ook in Bulgarije waren dergelijke praktijken bij vorige verkiezingen schering en inslag. De Europese Commissie heeft haar zorg uitgesproken over de situatie. De Commissie wil daarom „uiterst aandachtig observeren” of het niet opnieuw tot stemmenzwendel komt. Volgens berichten hebben de partijen in Bulgarije in totaal circa 6 miljoen euro zwart geld om kiezers om te kopen voor de Europese verkiezingen.

Roemenië en Bulgarije werden begin 2007 lid van de Europese Unie. Beide landen zijn door de Europese Commissie herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze corruptie en fraude harder moeten aanpakken.

In Tsjechië gingen gistermiddag de stemlokalen al open voor de Europese verkiezingen. Circa 8 miljoen stemgerechtigden krijgen tot vanmiddag de tijd om te bepalen welke partijen zitting mogen nemen op de 22 Tsjechische zetels in het Europees Parlement.

De eerste uitslagen van de stembusgang in het voormalige Oostblokland worden morgenavond verwacht. Politici in Tsjechië hopen deze keer op een hogere opkomst dan tijdens de vorige EU-verkiezingen in 2004. Toen kwam slechts 28 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Voor Tsjechië is het het sluitstuk van het roerige EU-voorzitterschap van het land. Het halve jaar dat Praag aan het Europese roer stond, werd overschaduwd door politieke strubbelingen. Eind maart bood premier Mirek Topolanek zijn ontslag aan, nadat het parlement een motie van wantrouwen had aangenomen. Een zakenkabinet bestuurt het land tot nieuwe parlementsverkiezingen in oktober.

In de peilingen stevent de centrumrechtse Democratische Burgerpartij (ODS) van president Vaclav Klaus af op een ruime overwinning. Klaus grijpt elke gelegenheid aan om zijn afkeer van Europa te laten blijken. Zo weigerde hij bij een bezoek van Europarlementariërs aan Praag een Europese vlag als geschenk te aanvaarden. Bovendien weigert hij pertinent om het door het Parlement goedgekeurde Verdrag van Lissabon te ondertekenen.

Ook in Ierland staat de twijfel aan Europa centraal. Een jaar geleden wezen de Ieren in een referendum het Verdrag van Lissabon af. In het najaar volgt een tweede volksraadpleging onder de Ierse burgers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer