Duitse zaken beheersen EP-campagne
Afgaand op het aantal verkiezingsposters lijken de Europese verkiezingen aan Frankfurt an der Oder voorbij te gaan. Naast een paar verdwaalde plakkaten van de Linken, de grootste partij in de stad, geeft alleen de CDU acte de présence. De partij heeft ook wat te bieden, want vier dagen voor de EU-verkiezingen in Duitsland, die morgen worden gehouden, bezoekt bondskanselier Merkel het grensstadje an der Oder.
Op het marktplein zijn een paar duizend mensen op het bezoek van Merkel afgekomen. Ook eurosceptici, zoals een leraar uit het voortgezet onderwijs, die niet gaan stemmen omdat gewone burgers volgens hen te weinig te zeggen hebben in de Europese Unie, zijn komen opdagen. „Maar ja”, zegt de leerkracht, die liever anoniem blijft, „Merkel komt hier niet iedere dag op bezoek.”Op de vraag naar namen van kandidaten voor het Europees Parlement blijven de meeste bezoekers het antwoord schuldig. Zelfs de op het podium aanwezige voorzitter van het Europees Parlement, CDU’er Gert Pöttering, zegt niemand wat. Uitzondering vormen studenten van de in Frankfurt an der Oder gevestigde Europa-Universiteit Viadrina. „Mensen klagen graag over Brussel, maar voor ons is de Europese Unie een vanzelfsprekendheid”, zegt rechtenstudent Robert Feind.
Angela Merkel spreekt op het marktplein over thema’s die de belangstellenden bezighouden: behoud van werk en gevolgen van de economische crisis. Bijval krijgt ze voor uitspraken als: „We moeten er alles aan doen om onze banen niet naar China of India te laten gaan.”
Het merendeel van de Duitsers zegt zich in het stemhokje te laten leiden door binnenlandse thema’s. Duitsland heeft met de net op tijd afgewende ondergang van Opel, de toenemende werkloosheid en een bankovername door de staat meer onderwerpen om over te praten dan Europese politiek. Het is twijfelachtig of het opkomstpercentage van 43 uit 2004 morgen gehaald wordt.
Alleen in Beieren gaat het er emotioneel aan toe. Veel Beierse melkveeboeren staat het water tot aan de lippen: van de melkprijzen kunnen ze nauwelijks rondkomen. Daarvoor houden ze niet alleen Europa, maar ook de Beierse CSU verantwoordelijk, traditioneel de stampartij van de boeren in dit deel van Duitsland.
De christensocialen hebben nu 9 van de 99 Duitse zetels in het Europees Parlement, maar halen wellicht de landelijke kiesdrempel van 5 procent niet.
Merkel is dus op verkiezingstournee. En ook Frank-Walter Steinmeier, de sociaaldemocratische kandidaat voor de komende Bondsdagverkiezingen, siert samen met de EU-lijsttrekker de SPD-posters. Beide kopstukken uit de bondspolitiek lopen warm voor de landelijke verkiezingen in september.
Merkel appelleert tijdens haar bezoek aan de Duitse oostgrens aan de vreedzame revolutie van 1989. Een verwijzing die bedoeld is om haar advies aan de toehoorders om toch vooral te gaan stemmen, kracht bij te zetten. „Toen wilden we, maar konden we niet vrij stemmen”, laat ze het toegestroomde publiek weten.
Maar misschien zijn de inwoners van Frankfurt an der Oder al lang in Europa aangekomen. Want het vrolijkste plakkaat in de stad juicht: ”Wij zijn Parijzenaars”. Bij nader inzien heeft die poster echter niets van doen met de verkiezingen van morgen. De poster blijkt namelijk de kleurrijke aankondiging van een theaterstuk dat binnenkort in de openlucht zal worden opgevoerd.