„Meer gas via meer pijplijnen, graag”
„Een vervelende kwestie”, noemt minister Van der Hoeven (Economische Zaken) het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne dat deze week weer oplaaide. Minister Van der Hoeven bepleit meer manieren voor gastransport
Van der Hoeven is blij met Europese pogingen om de feiten in het conflict op een rijtje te krijgen en zo te voorkomen dat Rusland opnieuw de gaskraan naar Oekraïne dichtdraait. Ongeveer een kwart van het Europese gas komt uit Rusland, maar via Oekraïne. „Europa is een belangrijke klant van Rusland en moet niet onderdeel van het probleem worden”, aldus de CDA-bewindsvrouw gisteren vanuit Sint-Petersburg. Ze nam daar tot vandaag deel aan het International Economic Forum over onder meer energievoorziening.De Europese ministers van Energievoorziening moeten zich volgende week in Luxemburg dan ook zeker over deze kwestie buigen, meent Van der Hoeven.
Het conflict tussen Rusland en Oekraïne geeft volgens haar aan hoe belangrijk het is om voor de gasvoorziening niet afhankelijk te zijn van slechts één pijplijn. Van der Hoeven besprak met Gazprombaas Medvedev het belang van een snelle aanleg van de zogeheten Nord Streampijplijn, die via de Baltische Zee gas van Rusland naar Duitsland moet gaan brengen.
De Nord Stream past prima in de plannen van de minister om Nederland op termijn de gasrotonde van Europa te laten worden.
„Als Europa verzekerd wil zijn van de gasleveringen, moet er meer gas op meer manieren hierheen komen. Rusland wil een betrouwbaar leverancier zijn, maar wij moeten niet afhankelijk zijn van maar één leverancier.”
Behalve de realisatie van de Nord Stream denkt Van der Hoeven ook aan de Nabuccolijn, die gas uit de Kaspische regio moet aanleveren, via Turkije en Oostenrijk.
Deze lijn zou in 2014 in gebruik moeten zijn. Verder zet Van der Hoeven in op de import van aardgas uit landen zoals Angola en Algerije. Het gas wordt in bijvoorbeeld Angola vloeibaar gemaakt om vervolgens per tanker als lng (liquefied natural gas) naar Nederland te komen, waar het in lege gasvelden kan worden opgeslagen.
Minister Van der Hoeven kreeg gisteren een Russische onderscheiding toegekend. De RusPrix Award is een erkenning voor mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de betrekkingen tussen Rusland en Nederland.
De toekenning van de prijs verraste Van der Hoeven. „Het was volkomen onverwacht. Het is opmerkelijk dat dingen die vanzelfsprekend zijn, blijkbaar toch als bijzonder worden beschouwd.”
Nu reist ze regelmatig naar Rusland vanwege de discussies over energievoorziening, eerder deed ze hetzelfde voor zaken op gebied van onderwijs en wetenschap.
„De bezoeken zorgen niet alleen voor goodwill. Je geeft relaties zo een menselijk gezicht”, onderstreept ze het belang van haar aanpak.