Religieuze school in Kandahar wil begrip Taliban zuiveren
Een uiterst conservatieve religieuze school in het zuiden van Afghanistan heeft onlangs voor het eerst sinds de val van het Taliban-regime de deuren geopend. Studenten en leraren zijn er vast van overtuigd dat hun rigoureuze manier van geloofsbetuiging vrede zal brengen in plaats van conflicten.
„De mensen van het vorige regime waren terroristen”, benadrukt mullah Agha, leraar aan de school Anwarul Mohammadiya Filmazhabul Hanifi. De school ging twee weken geleden weer open, met goedkeuring van de regering in Kabul.
Er hebben zich 150 studenten ingeschreven, maar men verwacht uiteindelijk 500 jonge mannen tussen 15 en 25 jaar te kunnen opleiden tot mullah, islamitische religieuze leider. De opleiding duurt tien tot twaalf jaar. De school richt zich niet alleen op de islam: de studenten kunnen er ook computerles en Engels volgen.
De school ligt aan de rand van de stad Kandahar, in een buurt die bekendstaat als de Oude Stad. Die werd al tijdens de invasie van 1979 door de Sovjets zwaar beschadigd. Ook de Amerikaanse bombardementen hebben hun sporen achtergelaten. Het gebied ligt bezaaid met landmijnen, het schoolgebouw is nog niet helemaal herbouwd en de gloednieuwe moskee moet nog worden geschilderd.
Het schoolbestuur wil het begrip Taliban weer aanvaardbaar maken. Het woord wordt tegenwoordig geassocieerd met het extremistische regime dat in november 2001 door het Amerikaanse leger werd verdreven, maar in feite betekent het gewoon ”religieus student”. Vele leiders van het Taliban-regime ontwikkelden hun ultraconservatieve manier van denken op madrassa’s, de religieuze scholen in Pakistan, waar ze naartoe vluchtten gedurende de Sovjetbezetting van 1978 tot 1989.
„In het verleden misbruikten sommige personen de naam Taliban”, zegt schoolhoofd Mulvi Abdul Fayaz. „Ze hakten handen af, doodden honderden mensen bij gevechten en riepen zelfs op tot jihad tegen andere moslims. Maar niet alle Taliban zijn slecht”, aldus het schoolhoofd. „Onze leraren onderwijzen nu het woord van de profeet Mohammed, die altijd vrede predikte. We willen dat de mensen leren over eenheid, vrede en stabiliteit. Nog steeds ligt het gebied bezaaid met landmijnen.”
De dertigjarige Abdul Rashid zit in zijn laatste jaar. Hij vertelt dat veel studenten sinds de val van de Taliban thuis hebben zitten wachten op een kans om terug naar school te gaan. „We kunnen de slechte reputatie uitwissen door meer scholen op te richten, mensen te laten houden van de islam en niet-moslims te vertellen dat islam geen synoniem is van terrorisme.”