Jeugddetentie voor jonge bedreigers Weesp
AMSTERDAM (ANP) – De kinderrechter heeft twee jongens (beiden 14 jaar) uit Weesp veroordeeld tot vier weken jeugdgevangenis, waarvan twee weken voorwaardelijk, wegens bedreiging van een school. De zitting had vrijdag achter gesloten deuren plaats. De jongens hoeven niet meer de cel in, want ze hebben de straf al in voorarrest uitgezeten. Ze krijgen ook begeleiding van de Raad voor de Kinderbescherming.
Volgens de rechter zijn ze al genoeg gestraft en betrof het een uit de hand gelopen kwajongensstreek, die op geen „ongelukkiger moment" had kunnen worden uitgevoerd.Het tweetal belde in februari het alarmnummer 112 met de woorden „wij zijn de seriemoordenaars van Weesp". Ze zeiden dat „de Jozefschool eraan zou gaan". Op datzelfde moment kwam op een andere school een dreigbrief binnen met de tekst „wordt deze school nog erger dan Dendermonde". Die verwees naar het drama dat zich tweeënhalve week daarvoor op een crèche in de Belgische plaats had afgespeeld. Een man stak daar om zich heen, wat voor een paar kinderen en een vrouw fatale gevolgen had. Ook liep er een man rond in Weesp met een masker.
Deze drie gebeurtenissen leidden ertoe dat de burgemeester verstrekkende maatregelen nam. De kinderrechter zei vrijdag dat hij hier volledig achterstaat. De maatschappelijke onrust was groot. „De wereld was te klein geweest als er wel iets was gebeurd". Het feit dat de jongens twee weken in voorarrest zaten, is volgens de rechter dan ook begrijpelijk. De drie omstandigheden hadden uiteindelijk niets met elkaar te maken. „Je kan het haast niet verzinnen, toch is het zo", zei de rechter. Dat praat het gedrag van de tieners niet goed, benadrukte hij. „Maar we kunnen gelukkig vaststellen dat het om een rotgeintje ging".
De moeder van een van de jongens reageerde na afloop opgelucht op de uitspraak. „Het is een zware maar faire uitspraak. Het is belangrijk dat we nu rust krijgen". Volgens haar zal het hoofdstuk nooit afgesloten zijn voor haar zoon en haar gezin. „Hij zal het de rest van zijn leven te horen krijgen. Het is niet voorbij". Haar zoon is veranderd door het incident, vertelde ze. „Vooral hoe hij in de wereld staat". De moeder heeft zelf vooral minder vertrouwen gekregen, onder meer in justitie. „Veel dingen hadden anders gekund. De uitzending van Opsporing Verzocht bijvoorbeeld. Ze hadden meer de privacy van de kinderen kunnen respecteren".
De advocaten van de jongens hadden vrijspraak gevraagd. Volgens hen is niet bewezen dat de tieners de school opzettelijk wilden bedreigen. „Het was een grapje om 112 te bellen, kattenkwaad", zei raadsman Lionel Lalji.