Economie

Uitspraak verrast niet in aandelenleasezaak

AMSTERDAM (ANP) – Banken en verzekeraars zijn deels aansprakelijk voor geleden verliezen in omstreden aandelenleaseproducten. Dat oordeel velde de Hoge Raad vrijdag Aanbieders en gedupeerden waren niet verrast.

5 June 2009 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 08:04
Beukenhorst leest vrijdag de uitspraak voor aan de partijen. De rechter oordeelde dat de banken Dexia, Levob en Aegon voor een belangrijk deel aansprakelijk zijn voor verliezen in drie aandelenleasezaken. Foto ANP
Beukenhorst leest vrijdag de uitspraak voor aan de partijen. De rechter oordeelde dat de banken Dexia, Levob en Aegon voor een belangrijk deel aansprakelijk zijn voor verliezen in drie aandelenleasezaken. Foto ANP

Het hoogste rechtscollege volgde de lijn van eerdere gerechtelijke uitspraken in de zaak.
De gewraakte aandelenleaseproducten, waarbij geld werd geleend om aandelen te kopen, waren eind jaren negentig immens populair.
Na het barsten van de internetzeepbel in 2000 daalden de aandelenkoersen en kwamen honderdduizenden beleggers met grote schulden te zitten.
Ze voelden zich misleid en kwamen in het geweer tegen banken. Wat volgde, was een slepende zaak waarin verschillende rechtbanken en gerechtshoven uitspraken deden.
De Hoge Raad oordeelde gisteren in drie aandelenleasezaken dat Dexia, Levob en Aegon aansprakelijk zijn. Banken hebben een zorgplicht en moeten klanten vooraf duidelijk waarschuwen voor financiële risico’s. Maar ook beleggers zijn deels aansprakelijk. Ze moeten beseffen dat ze geleend geld en de rente moeten terugbetalen.
Beleggers reageerden gemengd op het uiteindelijke oordeel van het hoogste rechtscollege. „De doorbraak waarop we hoopten, is er niet”, aldus voorzitter Piet Koremans van de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL), waarbij zich ongeveer 9000 beleggers hebben aangesloten.
„De uitspraak betekent dat alles wordt teruggelegd bij de rechtbanken. Die moeten gaan bepalen welk percentage van de schade de verantwoordelijkheid van de banken is, en welk percentage op het conto van de deelnemers komt”, zo zei een teleurgestelde Koremans.
Belangenbehartiger Leaseproces liet weten „redelijk tevreden” te zijn. Volgens de organisatie zal de uitspraak van de Hoge Raad voor veel deelnemers een interessantere uitkomst opleveren dan wat de Duisenbergregeling hen destijds geboden zou hebben. Met die regeling, genoemd naar de voormalige president Wim Duisenberg van De Nederlandsche Bank, was ongeveer 1 miljard euro gemoeid. De schikking is geaccepteerd door 165.000 gedupeerde beleggers. Zij kregen twee derde van hun restschuld vergoed. Een aantal andere gedupeerden stapten naar de rechter om een betere regeling te bedingen.Bestuursvoorzitter Ben Knüppe van Dexia stelde gisteren „echt gelukkig” te zijn met de uitspraak.
„Hiermee kunnen wij goed leven”, aldus Knüppe. „De Hoge Raad heeft de uitspraken van het hof bevestigd dat in beginsel de klant zelf de maandelijkse termijnen en de rente moet betalen. Wat betreft de restschuld, staat nog steeds de Duisenberg-regeling.”
De aandelenleaseproducten van Aegon, verkocht aan ruim 100.000 beleggers onder de naam SprintPlan, kennen in tegenstelling tot de producten van Dexia geen restschuld. „SprintPlan is het beste product van alle aandelenleaseproducten”, aldus directeur communicatie Jan Driessen van Aegon. De verzekeraar liet verder weten niet verrast te zijn door de uitspraak, het vonnis te bestuderen en na het weekend met een uitgebreidere reactie te komen.
Ook Levob, inmiddels overgenomen door verzekeraar Achmea, liet weten de uitspraak te bestuderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer