Binnenland

Aboutaleb: Antillianen crimineler

Dat negen op de tien criminele Marokkanen in Rotterdam in herhaling zouden vallen, is volgens burgemeester Aboutaleb (PvdA) onjuist. „Ik kan dat cijfer niet plaatsen”, zei hij donderdagmiddag in de zogeheten actualiteitenraad, het vragenuurtje van de gemeenteraad.

Regioredactie
5 June 2009 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 08:04
Aboutaleb: Antillianen gewelddadiger dan Marokkanen als ze met de politie in aanraking komen. Foto ANP
Aboutaleb: Antillianen gewelddadiger dan Marokkanen als ze met de politie in aanraking komen. Foto ANP

Aboutaleb reageert daarmee op cijfers die criminoloog Frank Bovenkerk eerder deze week in zijn afscheidsrede van de Universiteit Utrecht „schrikbarend” noemde.De burgemeester gaat ervan uit dat de hoogleraar criminologie een ruimere definitie hanteert van recidive dan Rotterdamse onderzoekers. „Wij gaan uit van een gedetineerde die opnieuw in de fout gaat en komen dan op lagere cijfers uit.”

De Rotterdamse burgemeester constateerde dat de aandacht op het gebied van criminaliteit recentelijk is verschoven naar Antillianen. „Die zijn gewelddadiger dan Marokkanen als ze met de politie in aanraking komen.”

Door persoonlijke gesprekken met groepen Antillianen wil Aboutaleb meer greep krijgen op deze jongeren. „We hebben woensdag de eerste van een reeks gesprekken gevoerd. Er volgen er nog vier, daarna zal worden gesproken met Marokkanen.”

Volgens prof. Bovenkerk worden misdaadcijfers al jaren verkeerd berekend, waardoor deze lijken mee te vallen. Omdat Rotterdam sinds enkele jaren de etnische achtergrond van jongeren registreert en deze koppelt aan onder meer politiegegevens, kon voor het eerst worden berekend hoe vaak jongens in aanraking waren geweest met de politie.

Zo blijkt dat de meerderheid (55 procent) van de Marokkaans-Nederlandse mannen tussen de 18 en 24 jaar in Rotterdam wel eens in aanraking is geweest met de politie. Onder Antillianen en Surinamers in de Maasstad ligt dat percentage op 40. Van Turks-Nederlandse mannen is 36 procent wel eens verdacht van een delict. Van de autochtone Rotterdammers is ruim 18 procent bekend bij de politie.

De criminoloog stelde in zijn afscheidsrede dat 90 procent van de Marokkanen in herhaling valt, terwijl de kans op recidive bij autochtone Rotterdammers 60 procent is.

Bovenkerk veronderstelt dat in andere steden dezelfde cijfers gelden omdat hij daar dezelfde geluiden hoort. De hoogleraar noemt het echter te simpel om de problemen alleen te bestempelen als etnisch of cultureel. Het gaat veelal om jongeren uit lage sociale en economische klassen, bij wie de sociale controle ontbreekt.

De PVV wil integratieminister Van der Laan dinsdag aan de tand voelen over de conclusies van Bovenkerk. Ook Verdonk van Trots op Nederland leest in de door hem gepresenteerde cijfers een bevestiging van haar stelling dat criminele allochtonen harder aangepakt moeten worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer