Economie

Vijf Urker vissers krijgen schouderklopje

Vijf Urker scholvissers zijn sinds gisteren de trotse bezitters van het certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC), een felbegeerd keurmerk dat garanties geeft voor verantwoorde visvangst. De schol smaakt er niet anders om.

Frank van de Beek
5 June 2009 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 08:04
SCHEVENINGEN – Vijf Urker scholvissers zijn sinds gisteren de trotse bezitters van het certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC), een felbegeerd keurmerk dat garanties geeft voor verantwoorde visvangst. De schol smaakt er niet anders om. Foto AN
SCHEVENINGEN – Vijf Urker scholvissers zijn sinds gisteren de trotse bezitters van het certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC), een felbegeerd keurmerk dat garanties geeft voor verantwoorde visvangst. De schol smaakt er niet anders om. Foto AN

Het was soms best even slikken, geeft Louwe de Boer (42) toe. Zo moeten de vijf vissers van zijn Ekofish Groep de visrijke Zuidelijke Doggerbank voortaan met rust te laten om in aanmerking te komen voor het internationaal erkende MSC-label. „We moeten wel geld kunnen verdienen”, zo luidde de klacht van de algemeen manager. Uiteindelijk ging hij toch overstag.Zijn coöperatieve houding resulteerde gisteren in een feestelijke uitreiking van het eerste MSC-certificaat voor Noordzeescholvissers. Minister Verburg van Visserij kwam superlatieven tekort om Jan de Boer van de PD147, Albert de Boer (PD43), Jacob Kramer (GY57), Klaas van der Berg (GY127) en Johan Romkes (BCK40) te prijzen. De minister heeft eerder samen met de sector afgesproken dat de hele Noordzeevisserij in 2012 bezig moet zijn met certificering. Wereldwijd voldoet inmiddels 10 procent van alle visserij aan de criteria.

De Ekofishkotters gebruiken de zogeheten twinrigmethode. Het vissen gebeurt met twee netten die achter de kotter aan slepen. De gebruikte rubberen kabels zijn op enkele plekken verdikt, zodat er minder bodemberoering is. „Onze methode is bewezen duurzaam. Dat wisten we zelf natuurlijk allang, maar zij moest worden getoetst. De consument is gevoelig voor het blauwe duurzaamheidslogo. Dat biedt kansen.” Voorlopig ligt de MSC-schol vooral in Zweedse en Zwitserse supermarkten en een enkel Nederlands restaurant.

Smaakt duurzame vis anders?

„Dat denk ik niet. Onze schol verslaat wel substituten als tilapia en panga. Het verschil in versheid proef je.”

Vragen jullie voor MSC-vis een hogere prijs?

„We willen natuurlijk onze investeringen terugverdienen. Dit hele certificeringstraject kost ons 250.000 euro, en we zijn er nog niet. Op dit moment doet de vis zo’n 2 euro per kilo, wij zetten in op 2,30 tot 2,50 euro. Voor die bedragen hebben we contracten met afnemers afgesloten. Die werkwijze is een verschil met het verleden. Dan was het eerst vissen, vervolgens verkopen. Nu doen we het precies andersom.”

Jullie hebben wel huiswerk meegekregen van het MSC. Wat moet nog verbeteren?

„We moeten bewijzen dat we weinig tot geen bijvangst hebben. Verder wil MSC een antwoord op de vraag wat de impact is van onze visserij op het bodemleven. Voor de financiering van het onderzoek doen we een beroep op de minister.”

Complimenten van de milieu­beweging krijgen vissers niet iedere dag. Hebben jullie de strijdbijl begraven?

„Wij zagen hen lange tijd als onze vijand, zij beschouwden ons als zeerovers. Door de dialoog te zoeken ontstaat begrip voor beide standpunten. Deze gebeurtenis is een doorbraak.”

Hoe reageren collega-vissers?

„Enthousiast, maar ook sceptisch. Ik krijg nog wel eens het verwijt dat ik afgeef op de boomkor, maar dat is onjuist. Ik constateer wel dat we op zoek moeten naar andere, levensvatbare vismethoden. Zelf denk ik al weer na over de volgende vernieuwingen. Het is de kunst om deze voorsprong te behouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer