„Misleiding over verkoop Essent”
Gedeputeerde Moons (PvdA) van Noord-Brabant heeft Provinciale Staten tijdens de cruciale vergadering over de verkoop van Essent op 15 mei onjuist geïnformeerd.
Tot die definitieve conclusie kwamen enkele grote en belangrijke Brabantse partijen nadat zij gisteren nieuwe gegevens van hun juridisch adviseurs hadden ontvangen.Volgens de oppositiefracties, SP en ChristenUnie/SGP, is de pijler onder het besluit om de aandelen Essent te verkopen weggeslagen. Ze willen die beslissing daarom vandaag tijdens het zogenoemde verantwoordingsdebat terugdraaien. Ook coalitiepartij VVD voelt zich misleid en verkeerd geïnformeerd, zei fractievoorzitter Geeraedts gisteren. Haar partij heeft echter nog geen standpunt ingenomen over een wijziging van de omstreden beslissing.
Moons suggereerde volgens de partijen op 15 mei dat de aandeelhouderscommissie vooraf heeft gesproken over de mogelijkheid dat de Duitse overnamekandidaat RWE genoegen nam met een gewone meerderheid van de Essentaandelen, in plaats van met de tot dan toe geëiste 80 procent. De juridisch adviseurs van Provinciale Staten, die als enigen het verslag van die aandeelhouderscommissiebijeenkomst op 11 mei (waar Moons bij was) mochten inzien, spraken dat gisteren tegen.
Nadat Provinciale Staten eind april met een nipte meerderheid hadden besloten hun aandelen Essent niet aan RWE te verkopen, ging de VVD op 15 mei overstag, omdat de Duitsers dreigden genoegen te nemen met iets meer dan de helft van de aandelen. Grootaandeelhouder Brabant, dat met een belang van 30,8 procent de overname dacht te kunnen dwarsbomen, zou daarmee zijn machtspositie verliezen. Met 31-23 ging de provincie akkoord, hoewel ze zich drie weken eerder nog tegen de overname had gekeerd.
Gedeputeerde Moons presenteerde het dreigement van de Duitsers als nieuw feit, waardoor het leek dat de provincie met een machteloos belang zou achterblijven in een bedrijf waarin de Duitsers het voor het zeggen zouden hebben. Volgens de juridisch adviseurs van de politici was dat echter geen argument, omdat de belangrijkste beslissingen bij het nieuwe bedrijf met een tweederdemeerderheid genomen moeten worden.
Als een motie van de SP om het Essentbesluit terug te draaien een meerderheid krijgt, kunnen Gedeputeerde Staten die naast zich neerleggen. Dat kan leiden tot een motie van wantrouwen.