Buitenland

Positie Brown in gevaar

Het Britse declaratieschandaal heeft woensdag het hart van het kabinet getroffen. Twee ministers kondigden aan te zullen opstappen. Intussen wordt openlijk gesproken over het wegsturen van premier Brown, als de regerende Labourpartij donderdag bij de Europese verkiezingen waarschijnlijk een historisch dieptepunt bereikt.

Buitenlandredactie
4 June 2009 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 08:03
Ook premier Brown ligt onder vuur in het declaratieschandaal. Foto EPA
Ook premier Brown ligt onder vuur in het declaratieschandaal. Foto EPA

Naast minister Jacqui Smith van Binnenlandse Zaken kondigde woensdag minister Hazal Blears van Regionale en Gemeentelijke Zaken aan dat ze het kabinet verlaat. Britse media omschreven de aankondigingen van de twee als de ratten die het zinkende schip, de regering-Brown, verlaten. Ook twee lagere ministers met kleinere portefeuilles kondigden hun vertrek aan.De premier zou de regie volledig zijn kwijtgeraakt sinds schandaaltjes over laakbare onkostendeclaraties van partijleden, parlementsleden en bestuurders recent openbaar werden. Smith vertrok omdat de huur van erotische films door haar man via het declaratieformulier aan de belastingbetaler werd doorberekend.

Blears was de vierde bewindspersoon die opstapt naar aanleiding van het declaratieschandaal.

Blears heeft volgens eerdere mediaberichten belastingvrij tienduizenden ponden verdiend met de verkoop van een huis dat door haar met gemeenschapsgeld werd onderhouden. Uiteindelijk betaalde ze van die winst 13.000 pond terug. Premier Gordon Brown noemde het gedrag van Blears eerder al „onaanvaardbaar.”

Dagblad The Guardian, over het algemeen de Schotse Labourpremier goed gezind, riep gisteren om Browns aftreden: „Hij heeft geen visie, geen plan, geen argument voor de toekomst en geen steun”, concludeerde de krant vertwijfeld.

Voor volgende week is er een periodieke herverdeling van regeringsposten te verwachten. Dat de teruggetreden ministers dit moment niet hebben afgewacht, geeft de politieke ernst van de zaak aan.

De Europese verkiezingen –die vandaag in Nederland en in Groot-Brittannië worden gehouden– gelden als een belangrijke test voor premier Gordon Brown. Het Labourkabinet onder leiding van de Schot ligt volgens opiniepeilingen al maanden achter op de Conservatieve oppositie.

Volgens een recente peiling eindigt Labour met slechts 16 procent van de stemmen als derde, na de Conservatieven met 26 procent en de anti-Europese United Kingdom Independence Party (UKIP) met 18 procent. De Liberaal-Democraten zitten Labour met 15 procent dicht op de hielen. De extreem rechtse British National Party (BNP) zou voor het eerst een zetel kunnen veroveren in het Europees Parlement.

Volgens berichten in Britse media zijn rebellen binnen Labour bezig met een revolte om Brown tot aftreden te dwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer