De Reformatie komt niet uit Apeldoorn
Het Instituut voor Reformatieonderzoek in Apeldoorn trekt de Reformatieherdenking in 2017 te eenzijdig naar zich toe, vindt dr. W. de Greef. De voorbereiding moet in handen komen van een breed opgezet, zelfstandig comité.
Het Calvijnjaar is nog niet voorbij of er wordt al een nieuwe herdenking aangekondigd. De viering van 500 jaar Hervorming moet nog grootser worden dan de Calvijnherdenking, als ik afga op wat de dagbladen melden. Het Instituut voor Reformatieonderzoek uit Apeldoorn heeft het initiatief genomen tot een ”meerjarenplan” ter voorbereiding op het Reformatiejubileum in 2017.Natuurlijk moet iemand het initiatief nemen voor de herdenking, anders komt de zaak niet op gang. Maar het dreigt met de herdenking van de Hervorming al precies zo te gaan als met het Calvijnjaar. Alles wordt georganiseerd onder de paraplu van het reeds genoemde instituut. Prof. H. J. Selderhuis is voorzitter van het kerncomité en het hele project wordt geleid door mevrouw Apperloo, ook uit Apeldoorn. Zeker, anderen worden erbij betrokken. Maar wie de zaak organiseert en leidt, staat al vast. Anderen mogen slechts aansluiten.
Dit doet me denken aan de tentoonstelling ”Calvijn en wij”, die op het ogenblik in de Grote Kerk in Dordrecht gehouden wordt. Het gaat over Calvijn, maar het Instituut voor Reformatieonderzoek neemt wel een heel opvallende plaats in. De boeken die er te koop zijn, zijn door prof. Selderhuis geschreven of geredigeerd. Er is ook nog een boek te krijgen van dr. W. den Boer over Arminius, uitgegeven door het genoemde instituut. Maar verder is er geen spoor te bekennen van de andere Nederlandse publicaties in verband met de Calvijnherdenking. De bezoeker die meer over Calvijn wil weten, moet wel denken dat hij of zij dan aangewezen is op de publicaties van Selderhuis.
Bescheiden
Het zou de initiatiefnemers sieren als ze zich bescheiden zouden opstellen en de paraplu van het Instituut voor Reformatieonderzoek thuis zouden laten. Het genoemde instituut is immers niet de enige instantie in Nederland die zich met de Reformatie bezighoudt. Die andere instanties moet je niet voor het hoofd stoten door de indruk te wekken dat Apeldoorn samenvalt met Calvijn en met de Hervorming.
Bovendien zijn er al andere initiatieven ontplooid. Het moet toch niet weer de kant op gaan die dagblad Trouw signaleerde ten aanzien van het Calvijnjaar: iedereen organiseert zijn eigen herdenking.
Het is voor de initiatiefnemers van de Reformatieherdenking de kunst om vertegenwoordigers van kerken en theologische universiteiten en andere instellingen bij elkaar te brengen. Alles onder leiding van een comité dat niet onder de paraplu van een of ander instituut functioneert, maar dat zelfstandig aan het werk gaat. Dat bevordert het respect voor elkaar en komt de herdenking van de Hervorming ten goede. Het is nog niet te laat om een betere koers te varen dan die nu is ingezet.
De auteur is hervormd emeritus predikant en schrijver van diverse publicaties over Calvijn en de Reformatie.