Binnenland

„Motivatie helpt militair met omgang doodsdreiging”

NIJMEGEN (ANP) – Gemotiveerde militairen kunnen tijdens een uitzending naar gevaarlijke gebieden beter omgaan met doodsdreiging dan soldaten met een slechte motivatie. Dat stelt militair psycholoog Coen van den Berg na onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

3 June 2009 13:11Gewijzigd op 14 November 2020 08:03
Gemotiveerde militairen kunnen tijdens een uitzending naar gevaarlijke gebieden beter omgaan met doodsdreiging dan soldaten met een slechte motivatie. Dat stelt militair psycholoog Coen van den Berg na onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Foto
Gemotiveerde militairen kunnen tijdens een uitzending naar gevaarlijke gebieden beter omgaan met doodsdreiging dan soldaten met een slechte motivatie. Dat stelt militair psycholoog Coen van den Berg na onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Foto

Van den Berg, luitenant–kolonel bij de Koninklijke Landmacht, onderzocht de psychologische mechanismen die zorgen dat militairen mentaal overeind blijven in gevaarlijke situaties. Het beeld dat militairen tijdens uitzending hebben van de lokale bevolking, wordt negatief beïnvloed door dreiging. Soldaten met een sterke motivatie reageren juist minder negatief. Van den Berg: „Waar militairen geneigd zijn om zich af te zetten tegen de lokale bevolking als afweermechanisme, zorgt motivatie voor binding".Militairen op uitzending onderdrukken doodsgerelateerde gedachten meer dan hun collega’s thuis in de kazerne. Ook hechten zij meer aan groepsgebonden waarden en normen. Dat blijkt uit onderzoek onder de soldaten op missie en onder soldaten in de kazerne.

Een militair die kan omgaan met risico’s, is bovendien eerder bereid tot samenwerking met militairen uit andere landen. Dat blijkt uit onderzoek onder defensiepersoneel in Kabul, waar de dreiging constant was. „Militairen moeten niet alleen formeel kunnen samenwerken, maar daarbij ook kunnen accepteren dat er risico’s zijn. Dat is een belangrijk punt in de opleiding en voorbereiding", aldus Van den Berg.

Het beeld dat militairen hebben van zichzelf, hun werk en hun missie is van invloed op hun reactie bij gevaar. Hoe hoger het risico om te sneuvelen, hoe meer militairen hun gedrag aanpassen om te voldoen aan de waarden en normen die onder soldaten belangrijk zijn. Zij bieden hulp en beschermen hun kameraden. Militairen doen dat om een soort onsterfelijkheid te behalen, zegt Van den Berg. „Mochten ze het leven laten, dan blijven hun kameraden hen positief herinneren".

De wetenschapper onderzocht onder meer de reacties van Nederlandse militairen in Irak en Afghanistan. Hij promoveert op 16 juni aan de Nijmeegse Radboud Universiteit op zijn onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer