Economie

Hervorming landbouw EU zou boeren niet benadelen

De boeren hoeven niet financieel op te draaien voor de voorgenomen hervorming van het Europese landbouwbeleid. Ze gaan er zelfs in inkomen op vooruit, variërend van (reëel) 0,3 tot 1,7 procent. Dit betoogde Europees landbouwcommissaris Fischler woensdag.

ANP
16 January 2003 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:04

De Commissie heeft vier externe en twee interne studies laten doen naar de gevolgen van plannen om te korten op de inkomenssteun aan boeren. Hoe meer een boer produceert, des te meer steun hij momenteel krijgt. Fischler wil echter niet langer dat „geld van de belastingbetaler wordt besteed aan financiering van boterbergen of melkplassen.” De productie moet op de markt worden afgestemd.

De grootste impact verwacht Fischler in de graan- en de rundvleessector. De rundvleesproductie zal met 3 procent dalen. Tegelijkertijd zullen de prijzen met 7 procent stijgen. In de varkenssector voorziet hij een lichte productiegroei (0,3 procent), maar eveneens een prijsstijging, van 4,5 procent.

De consumentenprijzen zullen hierdoor„marginaal” worden beïnvloed. De graanprijs maakt nu al slechts 2 procent uit van de prijs van een brood, stelde Fischler. Ook bestreed hij dat de boeren financieel zullen moeten bloeden voor de grotere nadruk op plattelandsontwikkeling zoals landschapsbeheer.

Per saldo zal de boer in de huidige vijftien lidstaten in 2009 1,7 procent meer verdienen dan in 2001. Die inkomensstijging zal beperkt blijven tot 0,3 procent in een Unie van 25 lidstaten, dus inclusief de tien meest Oost-Europese landen die in principe op 1 mei 2004 toetreden. Details per land ontbreken, omdat de gevolgen verschillen per ’specialiteit’.

De Oostenrijkse landbouwcommissaris gaf afgelopen zomer al een idee van de richting waarin hij denkt. Een meerderheid van lidstaten rebelleerde daarna. Een Frans-Duits initiatief, voor de top in Brussel in oktober over de inkomenssteun in een grotere Unie, zette zijn plannen verder op de helling. De commissaris erkende dat woensdag. Maar voor diverse sectoren houdt hij vast aan zijn oorspronkelijke plannen.

De gehele Europese Commissie buigt zich volgende week woensdag over de voorstellen. Daarna zijn de landbouwministers aan zet. Het Europees Parlement heeft alleen adviesrecht. Fischler mikt op een akkoord halverwege dit jaar. Het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid zou dan in 2007 ingaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer