Economie

Ledlicht verandert glastuinbouw

De glastuinbouw staat aan de vooravond van een belangrijke technologische vernieuwing. Steeds meer tuinders experimente-ren met ledverlichting ter vervanging van de zogenoemde SON-T-lampen, die op dit moment in het merendeel van de kassen worden gebruikt.

ANP
2 June 2009 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 08:02
RIJSWIJK – Steeds meer tuinders experimenteren met led-verlichting ter vervanging van de SON-T-lampen. Onder meer omdat kleur beter te sturen is met leds. Gewassen reageren anders op licht dan mensen. Zo blijken rood en blauw licht belangrijke kleuren voo
RIJSWIJK – Steeds meer tuinders experimenteren met led-verlichting ter vervanging van de SON-T-lampen. Onder meer omdat kleur beter te sturen is met leds. Gewassen reageren anders op licht dan mensen. Zo blijken rood en blauw licht belangrijke kleuren voo

Elektronicaconcern Philips, marktleider in tuinbouwverlichting, experimenteert mee.De ledlamp wordt gezien als een energiezuiniger en geavanceerder alternatief voor de gloeilamp. Een led is een chip die licht geeft als er een elektrische stroom door gaat. De markt voor ledverlichting groeit volgens Rudy Provoost, topman van Philips Lighting, jaarlijks met 30 procent en kan de komende vijftien jaar een marktwaarde bereiken van 21,6 miljard euro.

Tot nu toe zijn leds ten op-zichte de zogenoemde SON-T-lampen die nu de markt van tuinbouwverlichting beheersen nog relatief duur en op zichzelf niet energiezuiniger. Nieuwe mogelijkheden maken deze nieuwe vorm van verlichting toch interessant.

Een van de voordelen van ledverlichting is dat de lamp warmte niet direct richting de plant afgeeft, zoals de SON-T-lamp. Hierdoor kan de verlichting dicht bij de planten worden geplaatst. Dit komt bijvoorbeeld van pas in de tomatenteelt.

„Tomatenplanten zijn hoge planten. De huidige verlichting hangt erboven. De tomaten onderaan krijgen daardoor minder licht. Ledverlichting kan tussen de planten worden gehangen, waardoor ook de tomaten onder in de plant, met dezelfde hoeveelheid licht beter kunnen groeien”, legt Udo van Slooten, die vanuit Philips de tuinbouwexperimenten met led leidt, uit.

Volgens Van Slooten kan de ledlamp binnen één à twee jaar commercieel interessant worden in de tomatenteelt. Dit wordt nu al getest bij tomatenteler Dekker in Wervershoof. Naar verwachting levert ledverlichting straks een tot 20 procent hogere tomatenopbrengst op.

Bij andere toepassingen begint de lamp nu al commercieel interessant te worden, aldus Van Slooten. In de meerlagenteelt, bijvoorbeeld. Hier worden kleine, jonge plantjes in meerdere lagen boven elkaar geteeld. Meestal hangen tl-lampen een eind boven de planten. „De ledverlichting wordt slimmer gebruikt doordat de lampen op een kortere afstand boven de planten kunnen hangen”, legt Van Slooten uit.

Een ander voordeel van de led-verlichting is dat kleur beter te sturen is. „Planten reageren anders manier op licht dan mensen”, aldus Van Slooten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer