„Klimaat doodt jaarlijks 300.000 mensen”
Wereldwijd komen jaarlijks zo’n 300.000 mensen om door natuurrampen die het gevolg zijn van klimaatverandering. De opwarming van de aarde kost elk jaar 90 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag in Londen is gepresenteerd.
Het Wereldwijd Humanitair Forum, een denktank onder leiding van voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan, zegt in een rapport dat gisteren werd gepubliceerd dat jaarlijks bovendien ongeveer 325 miljoen mensen op allerlei manieren te lijden hebben onder de opwarming van de aarde. Klimaatverandering veroorzaakt volgens het forum jaarlijks 90 miljard euro aan economische schade.Het Global Humanitarian Forum is een denktank die al sinds 2007 onderzoek doet naar de gevolgen van klimaatverandering. Voor het eerst komt de groep nu met een publicatie over de impact van de opwarming van de aarde wereldwijd.
Kofi Annan benadrukte dat inwoners van de armste landen het meest getroffen worden door de veranderingen.
Dat was gisteren ook de teneur van een vergadering in Nairobi, waar Afrikaanse milieuministers bijeen waren om zich voor te bereiden op een klimaatconferentie die in december in Kopenhagen wordt gehouden. De ministers zeiden van plan te zijn bij die gelegenheid de rijke landen om geld te vragen voor de bestrijding van problemen die het gevolg zijn van klimaatverandering in Afrika.
Er werden geen bedragen ge-noemd, maar volgens de Verenigde Naties heeft Afrika jaarlijks ruim 700 miljoen euro nodig voor de bestrijding van klimaatgerelateerde problemen. Het continent heeft te kampen met onder andere eilanden die onder de zeespiegel zakken, agrarische technieken die aanpassing behoeven, de evacuatie van mensen bij natuurrampen en de steeds verdere verspreiding van ziektes als malaria.
Klimaatwetenschappers voorspellen dat sommige Afrikaanse bergen hun sneeuwtoppen zullen verliezen en dat een gewas als graan over enkele decennia niet meer levensvatbaar zal zijn in het werelddeel. Volgens sommige experts zullen de oogsten in bepaalde Afrikaanse landen in elf jaar tijd met de helft afnemen.
De meeste doden komen door een langzame verslechtering van de leefomgeving van de slachtoffers, meldt het rapport. Veelal zorgt dat voor ondervoeding, wat in sommige gevallen leidt tot de dood. Rampen door klimaatverandering eisen minder doden.
Over al die zaken zal gesproken moeten worden op de klimaattop in december. Aan de conferentie in Denemarken doen 190 landen mee, waaronder China en de Verenigde Staten. Het is de bedoeling dat in Kopenhagen een nieuwe versie van het Verdrag van Kyoto wordt opgesteld en ondertekend. In dat verdrag uit 1997 spraken de landen die het ondertekenden af de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen terug te brengen tot een niveau dat 5 procent lager moest zijn dan dat in 1990.
Oud-VN-chef Kofi Annan greep de presentatie van het rapport aan om wederom te pleiten voor een sterke opvolger van ‘Kyoto’. Als er geen krachtige overeenkomst tot stand komt, is het alternatief „massale sterfte, massale migratie en massale ziekte”, aldus Annan.
Het probleem was dat de VS en China (samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle CO2-uitstoot) het verdrag niet ondertekenden.