Kerk & religie

IZB sluit aan bij missionair werk PKN

De IZB gaat samen met medewerkers van het missionaire programma ”Missionair werk en Kerkgroei” van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) de gemeenten in. „Er is sprake van een cultuuromslag”, vindt dr. A. J. Plaisier.

Van een medewerker
29 May 2009 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 08:01
Dr. A. J. Plaisier. Foto ANP
Dr. A. J. Plaisier. Foto ANP

De scriba van de PKN sprak donderdag tijdens een bezinningsavond in Nijkerk. De bijeenkomst was belegd door de IZB, vereniging voor zending in Nederland.„De IZB en de Protestantse Kerk gaan nauwer samenwerken op missionair gebied”, zegt IZB-voorzitter ds. M. J. Tekelenburg desgevraagd. „Er komt een vorm van structurele samenwerking, vergelijkbaar met die van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB), al is de laatstgenoemde samenwerking intensiever. Maar we willen wel samenwerken. De IZB brengt kennis en ervaring in bij het programma en het werk wordt verdeeld. We bestaan bijna 75 jaar en zien geen noodzaak om te stoppen.”

Als concreet voorbeeld van de samenwerking noemt ds. Tekelenburg de geplande bijeenkomsten over missionair gemeente-zijn in alle classes in het najaar. De IZB zal aan veertig van die bijeenkomsten een bijdrage leveren.

Wettisch drammen

Diverse sprekers constateerden dat het missionair elan volop leeft in de kerk. Dr. Plaisier sprak van een cultuuromslag. Hij gebruikte voor de situatie van de kerk van tien, twintig jaar geleden woorden als „uitzingen, pappen en nathouden en zelfsecularisatie” om de neerslachtige stemming aan te duiden. De scriba roemde de IZB, die missionair bleef.

De cultuuromslag in de kerk had volgens dr. Plaisier plaats met het visiedocument van de Protestantse Kerk van 2005, ”Leren leven van de verwondering”. Het missionair elan keerde terug en de kerk startte het programma ”Missionair werk en Kerkgroei”, dat het, behalve het toerusten van de gemeenten, als zijn taak ziet om elke jaar twee tot zes pioniersplekken te ondersteunen.

De omslag heeft volgens de landelijke scriba met verzet te maken. „Er is verzet geboren uit koppigheid tegen het elkaar de put in praten. Die strijdbaarheid hebben we nodig.” Er kwam ook vreugde bij. „We hebben mensen nodig die enthousiast zijn en plezier beleven aan het geloof. Het gaat dan ook echt ergens over als we het geheim van Christus met elkaar delen. Als de vreugde er niet is komt er van het missionair elan niets terecht.” Dat verzet en die vreugde zijn niet te organiseren, zei hij, maar het is gebeurd.

De belangrijkste taak van de kerk is niet het overdragen van normen en waarden of het propageren van het geloof in God of het zoeken naar zin­geving, maar het verkondigen van Jezus Christus. „Daar hoeven we ons niet voor te schamen”, zei dr. Plaisier.

„De gemeente van Christus nodigt mensen uit om in de invloedssfeer van Jezus Christus te komen, opdat ze werkelijk zichzelf kunnen worden. Van hen die in Christus zijn wordt gevraagd zichzelf te geven. Van hieruit kan een breed palet van missionair gemeente-zijn ontstaan met alle ruimte voor pluraliteit.”

Hij is terughoudend in het mobiliseren van gelovigen. „Laten we accepteren dat niet iedereen even missionair bevlogen is.” Door drammen wordt de sfeer wettisch, meent hij. Nieuwe vormen van kerk-zijn vindt hij geen probleem, al is er wel „een zekere orde nodig om elkaar en de Geest te dienen.” Hij sluit mislukkingen niet uit, bijvoorbeeld bij het stichten van nieuwe gemeenten. „Pionierswerk mislukt vaak. Zonder risico’s zal het in het Koninkrijk van God niet gaan.”

Geen eendagsvlieg

Ds. H. C. Marchand, oud-bestuurslid van de IZB, merkte op dat de christologische inzet van dr. Plaisier hem geraakt had. Ook hij constateert veranderingen. „De kerk zit niet meer zo diep weggedoken in haar jas. We durven weer een beetje naar buiten te komen.”

Hij ziet het opkomende missionaire bewustzijn als een gebedsverhoring. „In elke IZB-vergadering is gebeden om de missionaire roeping van de kerk.”

AMERSFOORT – Koos van Noppen wordt per 1 augustus hoofd communicatie en innovatie bij de IZB, een missionaire organisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Hij neemt onder andere de portefeuille in- en externe communicatie over van Marja Brak, die vorige maand met pensioen ging.

Van Noppen (45) is werkzaam bij de Evangelische Omroep als redacteur/verslaggever voor onder andere de radioprogramma’s ”Kerk in Beweging” en ”Nieuw Protestants Peil”. Hij maakte vier jaar deel uit van de kerkredactie van het Nederlands Dagblad. Daarvoor werkte hij in de bedrijfsjournalistiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer