Gevangenen Marokko beginnen hongerstaking
Vijf Nederlanders hebben zich woensdag aangesloten bij een dinsdag begonnen hongerstaking van Britten, Duitsers en Spanjaarden die in Marokkaanse gevangenissen zitten. Ze protesteren hiermee tegen de volgens hen steeds slechter wordende situatie in de gevangenissen. Dat heeft de Nederlandse gevangene J. Werber in Rabat laten weten aan de Vereniging Relaties van Gedetineerden in Rotterdam.
De 26 hongerstakers die dinsdag hun actie begonnen, zitten verspreid over verschillende Marokkaanse gevangenissen. In het Noord-Afrikaanse land zitten in totaal tachtig mensen met een Nederlands paspoort gevangen. L. van der Meulen van de vereniging Relaties van Gedetineerden kon niet zeggen of alle tachtig Nederlanders aan de hongerstaking zullen meedoen. „Daar zit ook een aantal Marokkanen met een Nederlands paspoort bij. Ik weet niet of die ook in hongerstaking willen gaan.”
De hongerstakers willen met hun actie een beter behandeling afdwingen voor de gedetineerden. Bovendien willen de Nederlanders dat Marokko zich weer houdt aan het verdrag dat het land in 1999 met Nederland sloot. Volgens dat verdrag kunnen in Marokko veroordeelde Nederlanders hun straf in hun eigen land uitzitten.
Het hoofd consulaire zaken van de Nederlandse ambassade in Marokko gaat woensdagmiddag op bezoek bij de Nederlandse hongerstakers in Rabat. „Hij gaat zich op de hoogte stellen van de beweegredenen van de Nederlanders om in hongerstaking te gaan. Hij wil weten wat er aan de hand is”, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het ministerie gaat er vanuit dat het verdrag tussen Nederland en Marokko uit 1999 nog gewoon van kracht is. In februari komen twee in Marokko veroordeelde Nederlanders terug naar hun eigen land om daar hun straf uit te zitten.
Grootste struikelblok voor deze terugkeer zijn de exorbitant hoge boetes die justitie in Marokko oplegt aan buitenlandse gedetineerden. Die boetes moeten eerst worden betaald, voordat de buitenlanders hun straf mogen uitzitten in hun vaderland. Nog deze week hebben vertegenwoordigers van de huidige voorzitter van de Europese Unie Griekenland een gesprek met de Marokkaanse minister van Justitie over deze boetes, die bovenop de celstraf komen.