Economie

Coalitie: Geef zwarte spaarder boete

De coalitiepartijen CDA, PvdA en Christen­Unie willen voorkomen dat spaarders die vrijwillig aan de Belastingdienst melden dat ze ergens zwart geld hebben staan, vrijuit gaan.

Redactie politiek
28 May 2009 09:05Gewijzigd op 14 November 2020 08:00

Op initiatief van de PvdA moet er volgend jaar een boete van 15 procent worden opgelegd over de achterstallige belasting. Die boete kan in de toekomst oplopen.Tot nu toe hanteert staatssecretaris De Jager (Financiën) een zogeheten inkeerregeling, waarbij mensen die zich vrijwillig melden geen boete krijgen. Sinds de invoering ervan in 2001 hebben zich in totaal 5000 spijtoptanten gemeld. Het totaalbedrag dat de fiscus daardoor kon innen, bedraagt ruim 181 miljoen euro.

Wel wil De Jager op termijn deze regeling afschaffen omdat ze overbodig wordt nu steeds meer belastingparadijzen gegevens leveren over buitenlanders met rekeningen in hun land.

De coalitiefracties regelden gisteren eveneens dat het voor huiseigenaren goedkoper wordt om hun woning te isoleren. Hiervoor moet het btw-tarief op isolatiewerkzaamheden van 19 naar 6 procent en moet er subsidie komen voor het plaatsen van dubbel glas. De partijen willen de maatregelen laten gelden voor koop- en huurwoningen en zo snel mogelijk in laten gaan.

De Jager toonde zich hierover positief. Minister Van der Laan (Wonen) komt volgens hem binnenkort met een voorstel.

De ChristenUnie eiste verder in een motie dat de vliegbelasting niet definitief mag worden afgeschaft zolang Schiphol zijn kosten niet reduceert.

In het kader van hun ‘crisisakkoord’ kwamen de coalitiepartners dit voorjaar overeen dat de vliegtaks, zal worden afgeschaft. Halverwege dit jaar zal het tarief reeds op 0 worden gesteld, en uit het Belastingplan 2010 zou de belasting definitief verdwijnen.

Volgens CU-Kamerlid Cramer heeft de luchthaven inmiddels echter laten weten een voorgenomen verlaging van de tarieven dit jaar niet door te voeren.

Als „stok achter de deur” wil Cramer de vliegbelasting daarom nog niet uit het Belastingplan schrappen zolang Schiphol de tarieven niet verder verlaagt. „Het afschaffen van de vliegtaks heeft het kabinet afhankelijk gemaakt van de inzet van Schiphol om kosten terug te dringen. Als Schiphol nu zegt dat het dat niet gaat doen, wat is dan nog de waarde van zo’n afspraak?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer