Winkelketen Kmart schrapt 37.000 banen
De Amerikaanse warenhuisketen Kmart sluit 326 van z’n 1800 vestigingen. Daarmee gaan minstens 37.000 banen verloren. De maatregel moet nog wel goedgekeurd worden door de faillissementsrechter, want Kmart vroeg een jaar geleden uitstel van betaling aan.
Het bedrijf wil 1,7 miljard dollar (1,6 miljard euro) voor deze operatie reserveren. De sanering moet jaarlijks een besparing opleveren van 500 miljoen dollar. Overigens boekte Kmart in december een eerste winst van 349 miljoen dollar, sinds het bedrijf vorig jaar aan een faillissementsherstructurering begon. „Dit is natuurlijk goed nieuws, maar het betekent nog lang niet dat Kmart gezond uit dit faillissement komt”, zo meende James Duffault, marktanalist van investeringsbank Salomon Brothers.
Kmart zit volgens Duffault met een imagoprobleem. „Kmart zit bekneld tussen Wal-Mart dat ongeslagen met de laagste prijzen komt en Target dat luxere goederen aanbiedt. Kmart heeft tot nu toe geen beleid kunnen ontwikkelen dat de consument aanspreekt en die aanleiding is om de twee concurrenten te passeren en bij Kmart binnen te stappen”, aldus Duffault.
Terwijl werknemers bij Kmart in angstige spanning afwachten waar de klappen zullen vallen, gingen bij General Electric (GE) dinsdag 17.000 mensen vrijwillig de straat op. Het was de eerste dag van een tweedaagse staking om te protesteren tegen de verhoging van de ziektekosten, waarvoor GE-werknemers vanaf dit jaar 200 tot 400 dollar per jaar meer moeten betalen. Het is de eerste staking die GE treft sinds 1969.
De staking is georganiseerd door twee vakbonden, de International Union of Electronic Workers-Communications Workers of America (IUE-CWA) en de United Electrical Radio and Machine Workers of America (UERMWA). „Wij hopen dat wij met deze korte actie voldoende aandacht op het probleem vestigen. Zo niet, dan komen er later meer en langere acties”, aldus IUE-CWA-voorzitter Edward Fire.