Economie

Organisatiestructuur Shell op de schop

Het olieconcern Shell neemt zijn organisatie flink op de schop. Het bedrijf wil efficiënter gaan werken en daarmee ook kosten besparen. Shell sluit banenverlies niet uit. Vakbonden wachten voorlopig af.

ANP
27 May 2009 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 08:00
Shell verwacht efficiënter te kunnen werken en daarmee de kosten te kunnen verlagen. foto EPA
Shell verwacht efficiënter te kunnen werken en daarmee de kosten te kunnen verlagen. foto EPA

De plannen komen uit de koker van de aankomende topman van Shell, Peter Voser. De Zwitser volgt op 1 juli Jeroen van der Veer op, de datum waarop de nieuwe organisatie gestalte krijgt.De bedoeling is dat de huidige drie divisies die zich bezighouden met het opsporen en de winning van energiebronnen, worden samengevoegd en vervolgens geografisch verdeeld over Amerika en de rest van de wereld. De divisie voor de verwerking en verkoop van olie– en gasproducten krijgt er twee activiteiten bij: handel en duurzame energie.

Shell richt ook een geheel nieuwe divisie op die zich gaat bezighouden met nieuwe projecten. Daarmee volgt het bedrijf het voorbeeld van de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil, die nieuwe projecten op dezelfde wijze aanpakt. De afgelopen jaren kampte Shell met vertragingen en kostenoverschrijdingen bij grote projecten, zoals bij grote projecten in Rusland en Qatar.

Onduidelijk is hoe omvangrijk de reorganisatie is. Shell moet de plannen nog verder uitwerken. Vakbonden zeggen nog te wachten op een plan van aanpak.

Verscheidene media stelden woensdag dat vooral de managementlaag van Shell hard zal worden getroffen. De Britse zakenkrant Financial Times meldde dat 30 procent van de managers mogelijk zal vertrekken. Opvallend was dat dinsdag al Shell–bestuurder Linda Cook haar vertrek aankondigde. Cook is verantwoordelijk voor de gas– en elektriciteitsdivisie.

Vakbond De Unie verwacht ingrepen op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. „Maar daar is het nieuws niet ingeslagen als een bom. Op vele plaatsen zal de reorganisatie ook goed zijn ontvangen. Shell staat bekend als een logge organisatie, maar zegt nu sneller op veranderingen in de markt te willen reageren”, aldus Dennis Kohen van De Unie, die ook de vakorganisatie voor middelbaar en hoger personeel bij Shell vertegenwoordigt.

Volgens Kohen maken de werknemers bij de werkmaatschappijen in Pernis en Moerdijk zich het meest druk over de gevolgen van de economische neergang. De recessie heeft er volgens hem al voor gezorgd dat bezuinigingen in bijvoorbeeld Pernis verscherpt worden doorgevoerd.

Shell is met de nieuwe indeling naar eigen zeggen beter gepositioneerd voor de toekomst. „De toekomst is uitdagend. We hebben te maken met hogere kosten en schommelende energieprijzen”, aldus aankomend topman Voser.

In Nederland werken ruim 11.600 mensen voor Shell. Wereldwijd telt het concern 102.000 werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer