Politiek

Steun voor verbod op pelsdierhouderij

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken voor een verbod per 2018 op de pelsdierhouderij. De nertsenfokkers kunnen in het voorstel geen financiële compensatie verwachten.

26 May 2009 20:23Gewijzigd op 14 November 2020 08:00
DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken voor een verbod per 2018 op de pelsdierhouderij. De nertsenfokkers kunnen in het voorstel geen financiële compensatie verwachten. Foto ANP
DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken voor een verbod per 2018 op de pelsdierhouderij. De nertsenfokkers kunnen in het voorstel geen financiële compensatie verwachten. Foto ANP

Met SP en PvdA, de initiatiefnemers van het wetsvoorstel, vinden ook GroenLinks, PVV, D66 en de Partij voor de Dieren dat je jaarlijks geen 5 miljoen dieren zou moeten vergassen voor bont, een product waar een alternatief voor is. Van Velzen (SP) stelt: „Het produceren van bont is geen redelijk doel om een dier te houden en doden". Ook al niet omdat een nerts eigenlijk een solitair levend dier is dat een eigen territorium nodig heeft en voor dit doel in een kooi wordt gehouden.Dat de pelsdierhouders zich benadeeld kunnen voelen, wimpelt ze af. „De discussie speelt al sinds de jaren negentig. Hoezo: ze zagen het niet aankomen?". Het Kamerlid hoopt dat ook dit verbod, net als onlangs het verbod op de handel in zeehondenbont, navolging krijgt in Europees verband.

SGP, CDA en VVD hameren op een goede financiële afwikkeling, net als de ChristenUnie die daardoor in een spagaat zit. Kamerlid Cramer is voor een warme sanering van de nertsenhouders die hij eigenlijk niet vindt passen in deze moderne tijd. Cramer vindt echter ook dat PvdA en SP meer oog moeten hebben voor de belangen van de bedrijven. „Zo ga je niet om met ondernemers die investeren in verbeteringen op het gebied van onder meer dierenwelzijn".

Volgens SP en PvdA hoeft de overheid in dit geval echter geen schadevergoeding te betalen. Ze erkennen dat de ondernemers een heel moeilijke periode tegemoetgaan, maar compensatie hoeft wat hen betreft niet in het wetsvoorstel te worden geregeld.

„Maar", stelde PvdA’er Evert Waalkens, „als de Kamer met initiatieven komt voor een schaderegeling, zullen wij die niet blokkeren". Als de senaat vervolgens niet akkoord gaat met het verbod zonder compensatie, zou het verbod er alsnog kunnen komen met een schaderegeling.

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders denkt dat het voorstel de eindstreep niet haalt. „Kamerleden hebben nog veel vragen; de onderbouwing is erg mager”, aldus directeur Wim Verhagen. Mocht de Kamer toch instemmen, dan verwacht hij dat de senaat of de rechter er een stokje voor steekt.

Verhagen zou het overigens een schande vinden als de Kamer de bedrijfstak aan zijn lot overlaat en niet met financiële compensatie komt. „Kamerleden schermen in het debat vaak met ethiek, maar dat zou pas onethisch zijn”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer