Vertrek medewerker ”Nader Bekeken” leidt tot protestbrief
Enkele tientallen abonnees van het behoudend gereformeerd vrijgemaakte blad Nader Bekeken zijn in actie gekomen tegen het recente terugtreden van dr. H. J. C. C. J. Wilschut als (eind)redacteur en medewerker.
Ook maken zij bezwaar tegen het beleid van de redactie en het bestuur van de Stichting Woord en Wereld (die het blad uitgeeft) rond de benoeming van dr. S. Paas aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK).In een maandag verstuurde brief aan redactie en bestuur geven de abonnees van hun „verontwaardiging” blijk. Het schrijven is ondertekend door ruim vijftig personen, onder wie de 96-jarige emeritus predikant dr. M. J. Arntzen. „En er komen nog steeds ondertekenaars bij”, aldus contactpersoon A. J. Flipse uit Eindhoven maandag.
De benoeming van dr. (Stefan) Paas per 1 januari dit jaar tot universitair docent missionaire gemeente aan de TUK heeft binnen een deel van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt tot –nieuwe– onrust geleid. In januari riepen zeven predikanten de raad van toezicht van de vrijgemaakte universiteit op de benoeming ongedaan te maken. „Bij een benoeming aan onze universiteit is een van de vereisten: betrouwbaar zijn inzake de Heilige Schrift”, aldus de zeven. „Juist op het punt van de betrouwbaarheid van dr. Paas hebben wij grote bezwaren.”
In met name de (vanouds) vrijgemaakte pers –Nederlands Dagblad (ND), De Reformatie, Nader Bekeken– wordt inmiddels al geruime tijd gediscussieerd rond Paas’ benoeming. Ook prof. dr. J. Douma sprak zich erover uit. In het ND van 3 april uitte de ethicus fundamentele bezwaren ten aanzien van Paas’ „schriftkritische” dissertatie ”Schepping en oordeel. Een onderzoek naar scheppingsvoorstellingen bij enkele profeten uit de achtste eeuw” (1998). Een maand later, in het vrijgemaakte orgaan De Reformatie van 2 mei, kwam prof. Douma hier nog eens op terug – nadat prof. dr. G. Kwakkel, hoogleraar Oude Testament aan de TUK, twee artikelen had geschreven ter verdediging van de christelijke gereformeerde theoloog. Overigens is prof. Douma van mening dat diens benoeming niet meer terug te draaien is. „Hoezeer we ook betreuren dat dr. Paas benoemd is, we hebben met het feit van die benoeming te rekenen en mogen hem houden aan het ondertekeningsformulier voor docenten.”
In februari maakte de raad van toezicht van de TUK al bekend Paas’ benoeming (voor 0,4 fte) niet ongedaan te maken. In De Reformatie van 2 mei sprak rector prof. dr. C. J. de Ruiter nogmaals uit „alle vertrouwen te hebben in docent Paas.”
Toonzetting
De maandag verstuurde brief aan onder andere de redactie van Nader Bekeken lijkt de jongste ontwikkeling in de ”kwestie-Paas”. Het in 1994 opgerichte blad telt nogal wat abonnees die zich zorgen maken over de koers van de GKv.
Met name het recente vertrek van dr. Wilschut als (eind)redacteur en medewerker heeft een deel van hen „diep geraakt”, zo schrijven zij. In het meinummer van Nader Bekeken wordt meegedeeld dat „zowel binnen de redactie van Nader Bekeken als het bestuur van de Stichting Woord en Wereld de mening naar voren was gekomen, dat voor (de rubriek, red.) de Kroniek een iets andere toonzetting (soms) gewenst is. Daarom acht dr. Wilschut zichzelf niet langer de juiste man op de juiste plaats en heeft hij zijn terugtreden bekendgemaakt.”
De ondertekenaars van de brief verbinden zijn vertrek met een andere mededeling in het hetzelfde nummer van Nader Bekeken. Daarin geeft de redactie aan dat de Kroniek in het februarinummer „een indruk kon geven die de redactie niet bedoelde en daarom betreurt.” In die Kroniek noemde dr. Wilschut Paas’ benoeming aan de TUK „onbegrijpelijk.”
Dr. J. Kooistra uit Haren, redactiesecretaris van Nader Bekeken, zegt het desgevraagd „een beetje merkwaardig” te vinden dat de betreffende abonnees het terugtreden van dr. Wilschut koppelen aan het beleid dat de redactie voert inzake de kwestie-Paas. „Dat is volkomen onterecht. Als redactie hebben we gezegd dat we de toonzetting van de Kroniek soms ietsjes anders wilden. Daar heeft dr. Wilschut vervolgens zijn consequenties uit getrokken. Dat wordt nu gekoppeld aan Paas, maar daar gaat het helemaal niet over.”
Kan Kooistra zich niet een beetje voorstellen dat mensen dat verband wel leggen? „Nee. Het gaat hier echt om twee dingen. Ik betreur dit zeer.”