Gevolgen peilstijging IJsselmeer groot
De gevolgen van een hoger waterpeil van het IJsselmeer zijn groter dan verwacht. Dat zeiden enkele Kamerleden maandag na afloop van het bezoek van de Tweede Kamercommissie verkeer en waterstaat aan de IJsseldelta.
Om in de toekomst als opslag voor zoet water te dienen, zou het waterpeil van het IJsselmeer met maximaal 1,5 meter moeten worden verhoogd, adviseerde vorig jaar de Deltacommissie. De commissie onderzocht onder leiding van oud-minister C. Veerman hoe Nederland op de lange termijn met de dreiging van water moet omgaan.Dijkgraaf S. Schaap, tevens voorzitter van de Unie van Waterschappen, betoogde maandag tijdens de bijeenkomst in Kampen onder meer dat bij een hoger waterpeil alle gemalen rondom het IJsselmeer moeten worden aangepast. Ook krijgt de provincie Flevoland te maken met mogelijk vier keer zo veel grondwater dat omhoogkomt.
Diverse Kamerleden toonden zich onder de indruk van het verhaal van Schaap. „Het was mij niet bekend dat dit voor zo’n groot gebied gevolgen zou hebben”, zei Pvda-Kamerlid J. Boelhouwer.
Bij een verhoging van het IJsselmeerpeil met 1,5 meter zal de IJssel langs Kampen met bijna een meter stijgen, zei dijkgraaf Schaap. Hij vindt een dergelijke maatregel niet alleen onnodig maar ook ongelooflijk duur. „Na dit gehoord te hebben, is deze maatregel voor mij geen automatisme”, zei Boelhouwer. „Ik wil eerst meer weten voordat ik er een oordeel over vel.”
Uitstel van beslissingen lijkt Boelhouwer ongewenst. „Hier in Kampen blijkt, net als elders, dat de burgers daar niet op zitten te wachten. Die willen duidelijkheid. Zij leven nu in onzekerheid”, aldus het PvdA-Kamerlid.
Volgens CDA-Kamerlid A. Koppejan is het zaak dat er geleerd is van de fouten van de vorige Deltacommissie. „In Zeeland is destijds het nodige over het hoofd gezien, zoals blauwalgproblemen in de binnenwateren. Grote maatregelen als een stijging van het waterpeil moeten eerst voldoende onderzocht worden.”
Tijdens de bijeenkomst kwam ook de omstreden bypass bij Kampen aan de orde. Uit onderzoek zou blijken dat door de aanleg van deze zijtak van de IJssel een groot gebied langs de rivier beter beveiligd is tegen overstromingen, maar dat de stad Kampen juist onveiliger wordt.
Dat laatste is volgens dijkgraaf Schaap ongewenst. „Als dat zo is, moeten we volgens de wet deze effecten wegnemen. Het is een misverstand dat Kampen wordt opgeofferd voor de veiligheid van Zwolle en omgeving. De burger mag er qua veiligheid niet op achteruitgaan.”
Een hoger peil heeft ook direct gevolgen voor de boeren op het Kampereiland, betoogde K. van Dijk namens de pachters in Kampen. Circa 110 boeren pachten land van de gemeente, maar zien grote delen daarvan verdwijnen omdat de gronden nodig zijn voor grotere en steviger dijken. „Deze boeren worden onvoldoende gecompenseerd. Pachtgrond is elders niet voorhanden en ze krijgen niet zo veel geld als een boer van wie het land wordt gekocht.”
De Tweede Kamer wil over een aantal voorstellen van de Deltacommissie in december een beslissing nemen. De Kamercommissie trekt in totaal zes keer het land in om de mogelijke gevolgen van deze maatregelen te bekijken.