Arts weigert prik tegen baarmoederhalskanker
GGD-artsen en verpleegkundigen in Brabant en Zeeland hebben geweigerd meisjes tussen de 13 en de 17 jaar te vaccineren tegen baarmoedershalskanker.
Volgens Jan van Eijck, manager jeugdgezondheidszorg van de GGD in Brabant, deden zij dit omdat er te weinig ervaring met het middel zou zijn. Ook zou de kans op negatieve bijwerkingen groot zijn.Volgens het AD heeft de GGD in Brabant gedreigd met ontslag van een arts en een verpleegkundige, maar dat bleek volgens de huisjuristen niet haalbaar. Nu wordt gekeken naar andere sancties. Welke sancties in Zeeland zijn opgelegd, is onbekend.
Woordvoerster Anouk de Vaan van de GGD nuanceert de uitspraken in het AD. „In principe doen alle GGD-artsen mee aan de vaccinaties. Het gaat om één arts en één verpleegkundige die om persoonlijke redenen weigeren te vaccineren.”
De Vaan wil niet ingaan op mogelijke motieven van de weigeraars. „Bij nadere beschouwing is elke arts verplicht medewerking te verlenen aan de vaccinaties. We zijn in overleg met de desbetreffende personen. Dat gebeurt zorgvuldig en respectvol.” Over de uitkomst van de gesprekken doet De Vaan geen uitspraak.
Ook bij de Landelijke vereniging voor Artsen in Dienstverband (LAD) hebben zich artsen gemeld die weigerden te vaccineren, zegt directeur A. van Bolderen. Hoeveel dat er zijn, wil hij niet kwijt. Het is volgens hem voor het eerst dat artsen zich bij het LAD melden in verband met een weigering om in te enten.
„Als medici gewetensbezwaren hebben, moeten ze kunnen weigeren. Het is anders als iemand is aangesteld om te vaccineren, zoals bij de GGD, en er gedegen onderzoek is gedaan naar de werking van het middel.”
Volgens KNMG-jurist Johan Legemaate is er veel ruimte om gewetensbezwaar te maken. „Maar in dit geval is er consensus over de vaccinatie. Het recht te weigeren is er vooral voor onderwerpen waarover veel maatschappelijke discussie bestaat.”
Begin maart begon de zogenoemde inhaalcampagne tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatiecampagne kampt met een imagoprobleem. Nog geen 50 procent van de opgeroepen meisjes kwam opdagen.